Hajnal-táj: Egyre nehezebb kiigazodni a különböző étkezési tökfajták között

A szeptember 22-i adás tartalmából.
 

Évekkel ezelőtt, különleges projekt kezdődött az Ágoston Ligeti Ökofaluban. Egy történeti ökológiai program keretében nem csak egy középkori falu mását kezdték el felépíteni, hanem annak a templomnak a pontos hasonmását is, amely az Árpád korban a közeli Kovácsi nevű falu plébániatemploma volt. A rotunda, vagyis körtemplom most restaurátor hallgatók jóvoltából belülről is egyre közelebb kerül a korabeli állapotokhoz.

Mini víztározókat terveznek Gyöngyösön. Az esőkertek kialakítása a ¬Fenntartható Városfejlesztési Stratégia része. A csapadékvizet összegyűjtő és tároló rendszerek kialakításával Gyöngyös zöldterületei jelentős mértékben növelhetők lesznek a jövőben. Erre 640 millió forint áll majd a város rendelkezésére.

Horgászok véleményét, segítségét kéri egy kérdőív segítségével a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet, amelyben a fekete törpeharcsára vonatkozó észleléseikről számolhatnak be. A vizet ismerő, oda gyakran kijáró horgászok észlelései alapján eredményesebben térképezhetik fel a kutatók a hal élőhelyeit. A rendkívül falánk, mindenevő, más halfajokat agresszívan kiszorító törpeharcsa igen erős képességekkel is felvértezte magát, szapora, minden időjárási szélsőséget elvisel, leleményesen kikerüli a halászhálót és még oxigénhiányos vízben is képes megélni. Országosan már évtizedek óta megjelent, a Balatonban kb. 3-4 éve jelent egyre növekvő problémát.

Egyre nehezebb kiigazodni a különböző étkezési tökfajták között. Nagydobosi, kiszombori, és az utóbbi időben egyre népszerűbb orange, ami nem is sütőtök, de sokszor még a boltokban is így hivatkoznak rá. A nagydobosi sütőtök termesztésének tudója az agrármérnök Filep László, amelyen nem is lehet csodálkozni, hiszen szüleitől tanulta mega termesztés alapjait, illetve azt, hogy a minőség a legfontosabb kívánalom, amit sajnos nem mindenki tart fontosnak. Az idei termés az öntözött területen hozta a megszokott mennyiséget.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 22., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább