Hajnal-táj: Szarvasbőgéstől hangos a zselici erdő

A szeptember 21-i adás tartalmából.
 

Szarvasbőgéstől hangos a zselici erdő, a gímszarvasok párzási időszaka nemcsak a vadászok, hanem a hétköznapi emberek számára is egyre érdekesebb. A MATE Vadgazdálkodási Tájközpontjában is vezetett túrákra várták az érdeklődőket. Ez egy rendkívül különleges időszak a gímszarvasok életében, amikor nem kizárólag az evolúciós szempontok döntenek.

Rövid füvű mezők, legelők gyakori lakója volt egykor Komárom- Esztergom megyében is a közönséges ürge. A táplálékláncban fontos szerepet betöltő rágcsáló populációja évtizedekkel ezelőtt drasztikus csökkenésnek indult. Legnagyobb állománya jelenleg Gombáspusztán található, melyet nagy gonddal óvnak a természetvédők, munkájuk nyomán gyarapodásnak indult a számuk, sőt újabb telepítéseket is terveznek.

Komoly mezőgazdasági, illetve természeti károkat okozhatnak azok a rágcsálók, amelyek egyre inkább terjednek Zala megye nyugati határvidékén, a Mura és Kerka folyók térségében. Az Európában nem őshonos nutria veszélyezteti a szántőföldi termést, és megrongálja a vizek melletti töltéseket, gátakat is, ezért akár a kilövésükkel is fel kell lépni ellenük – mondják a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei.

Denevérek lepték el az eget Feldebrőn, nagy riadalmat okozva ezzel a heves megyei településen. Sokan félnek ezektől a kisemlősöktől, számos tévhit kering róluk. Mivel ezek az állatok nagyon hűek szálláshelyeikhez, nagy számban figyelhetjük meg őket akkor is, ha a szálláshelyüket szigetelik, megszüntetik vagy olyan fát vágnak ki, ami lakhelyül szolgált.

Az idei aszályos nyár csalódást hozott a gombászoknak és a gombavásárlóknak is. Az elmúlt hetekben azonban volt néhány esős nap, s ez változtatott a helyzeten. Interneten volt aki 50 vagy akár száz kilogramm gombát is kínált, 2-3 ezer forint közötti áron, miközben persze, ennyit nem szedhetett volna az erdőtulajdonos engedélye nélkül. Az emberek többsége azt is tudja, hogy nem érdemes időt spórolni a bevizsgáltatáson, ami ráadásul ingyenes minden nagyobb városban.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 21., szerda 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább