Hajnal-táj: Az őshonos almafajtákat bemutató könyv jelent meg

A szeptember 19-i adás tartalmából.
 

– A Zala megyei Nagypáliban már a kilencvenes évek végétől, rendszerbe gondolkodva szisztematikusan törekedtek arra, hogy meghonosítsák az alternatív energiaforrások használatát. Mára már – miközben egyértelmű lett, hogy elkerülhetetlenek e lépések, – a település eljutott oda, hogy néhány éven belül teljes egészében önellátók lehetnek energiából. Időközben Nagypáli lélekszáma megduplázódott.

– Víztisztító berendezést fejlesztettek a Hulladékmentes Tisza programban – ezt pénteken mutatták be Tiszaderzsen a Szemétszedési világnapon a Pet Kupa önkéntesei és a legnagyobb üdítőgyártó vállalat szakemberei. A három éve zajló program során a Tisza forrásvidékét is sikerült elérniük, Kárpátalján tettek sokat a hulladékgyűjtés és -kezelés fejlesztéséhez.

– A makói vöröshagyma és fokhagyma fogalom volt. Azért a múlt idő, mert a hagymák központja már nem a maros parti város, de az igazi józamatú fokhagymát azért csak ott lehet venni. Kiskertekben, háztájikban még mindig terem . A legtöbb termesztő ha át is tért a külföldi szaporítóanyagra, a régit is megtartotta.

– Az őshonos almafajtákat bemutató könyv jelent meg nemrégiben. A Vas megyében élő Ambrus Lajos író a Tündérkert mozgalom születésével párhuzamosan kezdte kutatni a hagyományos magyar gyümölcsfajták történetét, de nemcsak etimológiai és botanikai szempontból, maga is ültetett mintegy 60 fajtát. A hiánypótló exkluzív kiadvány egyszerre történeti, botanikai és irodalmi alkotás.

– Az élelmiszerbiztonság, az élelmezés-egészségügy, valamint a nemzetstratégiai jelentőségű élelmiszer-ellátás szempontjából is különösen fontos a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A létesítményben jelenleg elsősorban szarvasmarha embrió-átültetések zajlanak, de a tervek szerint a jövőben lóval, gím- és dámszarvassal, valamint egyéb kisállatokkal is dolgoznának. A nemrégiben kialakított állatállomásnak köszönhetően magas genetikai értékű donor állatok napi kezelése és előkészítése az embriómosásokhoz nagy biztonsággal, stressz-mentesen elkülönítetten megoldható.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 19., hétfő 5:00

Szerkesztő- műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább