Szombat reggel: Kerékpáros turisztikai fejlesztések a Kerka mentén

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

– Hagyományteremtő szándékkal tartják meg ma szombaton az első Határőr Találkozót Drávaszabolcson, az egykori határőr laktanyában.
– Borodubur világ legnagyobb buddha temploma.
– Kerékpáros turisztikai fejlesztések a Kerka mentén
– A tragikus körülmények között elhunyt Erőss Zsolt hegymászónak állít emléket, és felesége, gyászfeldolgozásának folyamatát mutatja be Csoma Sándor Magasságok és mélységek című filmje, amely jövő héten kerül a mozikba.
– Szombaton Zalaegerszegen rendezik meg a meg a drón világkupa magyarországi futamát.
– Olasz gyermekkönyv illusztrátorok kiállítása Budapesten.
– Annak ellenére, hogy a klímaváltozás egyre több egészségügyi problémát okoz , mégsem fordítunk erre kellő figyelmet, holott önálló orvosszakmai területté kellene válnia a klímaváltozás szerteágazó egészségügyi hatásainak kezelésének. .Egy 2019-es felmérése szerint a világ 2817 orvosi egyeteme közül csupán a 15 százaléka rendelkezett önálló kurzussal a témában. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara vezetésével most nemzetközi szinten is úttörő oktatóanyagot dolgoznak ki egy ír, egy román és egy szerb egyetem közreműködésével.
– A lant is bekerült a hivatalosan tanítható- tanulható hangszerek közé, egyenrangú instrumentumként a magyar zeneoktatásba. Immár minden adott a lant stúdiumához: tankönyv, szakkönyvek, hangszer, intézmény, érdeklődés és hivatalos lant-tanmenet is.
– 125 éves a tárogató , a magyar lélek hangja. 1897. szeptember 15-én könyvelték be a Szabadalmi hivatalban a megreformált Rákóczi tárogatót, a kuruc kor legendás hangszerének újkori változatát, amit világszerte magyar hangszerként ismernek el. Ennek kapcsán indított hangverseny sorozatot és fiataloknak szóló interaktív hangszerbemutatókat Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjjal kitüntetett tárogatóművész, aki az Ars Sacra fesztiválon is fellép a Bazilikában.
– A legtöbb mai táblajáték ókori eredetű. Azt kevesen tudják, hogy a sokak által kedvelt malom, a go, a dáma vagy a Ki nevet a végén elődje nem is játéknak készült, hanem jóstáblának. Szombathelyen, a Savaria Történelmi Karneválon bárki kipróbálhatta a feledésbe merült római kori játékoka.
– Feltérképezték és dokumentálták a baranyai délszláv népviseleteket. Ilyen átfogó valamennyi népcsoportot érintő adatgyűjtésre 1937 óta nem került sor Magyarországon. A munka tíz évig tartott

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – szeptember 17., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább