Kalendárium: Tamási Áronról szóló albumot mutatott be a Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó

A szeptember 19-i adás tartalmából.
 

– A hit és szakralitás különleges világába kalauzol idén az Ars Sacra Fesztivál . Gazdag programkínálattal készül programra az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár is. Magas színvonalú, műfajilag sokszínű, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti alkotásokat és produkciókat láthat a közönség.

– Tamási Áronról szóló albumot mutatott be nemrég a Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó a fővárosi Klebelsberg Kastélyban. A rendezvényen részt vett A. Szabó Magda, a kötet szerkesztője; Cs. Nagy Ibolya, a tanulmány szerzője; és Rubold Ödön, színművész. Tamási Áron 1897. szeptember 20-án született a Hargita megyei Farkaslakán.

– Október 20-án kerül a mozikba az új Toldi film. A mozi képi világa megidézi Jankovics Marcell korábbi munkáinak lélegzetelállító stílusát. Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egész estés film. A Toldi előzményeként, tavaly szeptemberben tizenkét részben már bemutatták a sorozatváltozatát.

– Számtalan kulturális civil szervezet működik Balatonfűzfőn, profi és amatőr csoportok egyaránt. Ilyen többi között a népdalkör, gyermek néptánckör, hímző kör, vagy a fiatal művészek klubja. A Balaton népdalkör vagy a Kenderfűz néptánccsoport szó szerint éke a városnak.

Hírek:
– Szintén az Ars Sacra fesztivál támogatásával nyílt meg a hétvégén Kákonyi Csilla kiállítása a fővárosi Unitárius Galériában. 1966-tól rendszeresen kiállító művész: számos egyéni és csoportos kiállításon láthatóak alkotásai.
– Az Ars Sacra fesztivál keretében nyílt meg a hétvégén Baráz Csaba fotókiállítása az Óbudai Kulturális Központban. A szakrális kisemlékek – kőkeresztek, feszületek, Máriaszobrok, képes fák – és a templomokban, kápolnákban megbújó oltárképek vagy a búcsújáróhelyekre látogató „Hordozó Máriák” – szakrális örökségünk jeles emlékei. Ez a szakralitás jelenik meg az alkotó fényképein a mostani tárlaton is.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – szeptember 19., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább