Kalendárium: A Kárpát-medencei komolyzenei fesztivál

A szeptember 16-i adás tartalmából.
 

– Egész hétvégén zajlik az idei Kulturális Örökség Napok című országos rendezvénysorozat. Idén a 150 éves magyar műemlékvédelem előtt tisztelegnek az esemény szervezői. 150 éve, 1872. április 7-én kelt rendeletével hozta létre a magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményünket, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát. A témáról bővebben is hallhatnak vasárnap 15 óra után Nagyítás című műsorunkban.

– A töretlen népszerűségnek örvendő A padlás és a Túl a Maszat -hegyen előadások után most a Pinokkió új zenés változatán dolgozik Presser Gábor. A magyar könnyűzene jelentős személyisége, az egyik legsikeresebb zene-és dalszerző, billentyűs, énekes, a Vígszínház zenei vezetője, több mint 40 éve a társulat tagja, megannyi emlékezetes előadás, legendás siker alkotója, megálmodója. A Pinokkió családi musical bemutatója tavasszal lesz a Vígszínházban. Presser Gábor Kossuth-díjas művész az LGT alapító tagja, szólóalbumaival együtt diszkográfiáján, több mint 50 lemez szerepel, de más előadóművészeknek is írt dalokat. A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati. A zenekar és Presser Gábor már készül az őszi turnéra és az óévbúcsúztatóra is.

– Izgalmas előadásokkal, nagyszabású musical és operett produkciókkal, ősbemutatókkal és színes, tanító jellegű, vidám gyermek- és ifjúsági előadásokkal várja nézőit az őszi időszakban is a Veszprémi Petőfi Színház. A Szeretet évad tájékoztatóján Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser azt mondta, „Kreatív, vállalkozó, új színeket bontogató évad elé néznek, és az erő, ami a veszprémi kulturális életre jellemző, az kitűnő minőségben és zseniális előadásokkal tükröződik vissza.

– A hétvégén rendezik meg országszerte a Kulturális Örökség Napjait, amikor főképp az épített örökégeinket nézhetik meg az érdeklődők. Ehhez kapcsolódik a Templomok éjszakája is, amelyet Balatonalmádiban is megünnepelnek. Néhány templomot mutatnak be olyan módon, ahogyan máskor nem láthatják őket a látogatók. Az imahelyek csak ilyen kivételes alkalmakkor nézhetők meg, főképp egyes részeik.

Hírek:

– Udvaros Dorottya a vendége ma este 7 órakor a Klebelsberg Kultúrkúriának. A színművésznő három évtizeddel első lemeze után 2015-ben elkészítette sokak által várt második önálló albumát Majdnem valaki címmel. Az 1985-ben megjelent Átutazó Dés László és Bereményi Géza nagyszerű közös alkotása volt. Az új lemez sok szempontból az Átutazó világának folytatása. Bereményi szövegei ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát pedig felváltotta napjaink világa. Egyéniségek nagy találkozása a színpadon, egy kihagyhatatlan zenei élmény – zene, szöveg és előadásmód tökéletes egysége, amely csak ritka pillanatokban valósul meg.

– Ma este lesz a fővárosban a nyitókoncertje a Zeneakadémián a Kárpát-medencei komolyzenei fesztiválnak. A II. alkalommal meghidetett eseményen Kovács Dénesre, a Kossuth-, Liszt-, Bartók–Pásztory-díjas világhírű hegedűművészre, az 1955-ös londoni Flesch Verseny győztesére, a Zeneakadémia egykori legendás tanárára és rektorára emlékeznek kollégái, tanítványai és rokonai. A beszélgetésekkel, visszaemlékezésekkel egybekötött hangverseny gerincét Mozart és Beethoven zenekari kíséretes művei adják az egykori Kovács Dénes-tanítvány, Rolla János hangversenymester és a Szent István Filharmonikusok közreműködésével.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – szeptember 16., péntek, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább