Hajnal-táj: Évek óta kongatják a vészharangot a makó vöröshagyma és fokhagyma felett

A szeptember 15-i adás tartalmából.
 

– A Bükki Nemzeti Parkban folyó madármentésről szól a Hangtár soron következő része. A Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont madármentő állomásán közelről is meg lehet nézni a gyógyulófélben lévő madarakat, melyeket teljes gyógyulás után visszaengednek a természetbe.

– Tamási Áron 1897. szeptember 19-án (vagy 20-án) született Farkaslakán, ahol több nagyszerű emlékhely van, pl a szülőház is. Amikor hazatért, olyankor mindig ott lakott, oda vitte hozta íróbarátait is. Ez a régi székely ház a falu összefogásával újult meg, pályázatok nélkül. A Hely című műsorunk szeptember 19-ei adásából hallanak részletet.

– Értékes, 1400 éves aranyékszerek kerültek napvilágra egy ásatáson a 441-es számú főút felújítása során. A régészek Kecskemét és Nagykőrös között egy közép avarkori asszony sírjára bukkantak, melyből gazdag leletegyüttest találtak.

– A borsod megyei Harsányban egy hatalmas kemencét építettek a helyiek, tették azért, hogy a falubeliek együtt legyenek, süssenek-főzzenek, hogy életre keltsék a hagyományos ételeket. Az egyik specialitásuk a töki pompos.

– Régi gondja oldódik meg a Fejér-megyei Csákvárnak, több fejlesztés is zajlik, aminek eredményeképpen nem kell majd félni a nagy esőzésektől, a lezúduló víz okozta károktól. Az önkormányzat pályázati pénzekből újíttatja fel a vízelvezető rendszereket és megújulnak a leginkább érintett utak is.

– Bozsik József gazda – Hallgatói kérdésre keresi a választ. Augusztus végén, szeptember elején is támad az almamoly, sok a férges alma. Lehet még ilyenkor permetezni? Szakértő segítségével bemutatjuk a védekezés lehetséges változatait, a különböző hatóanyag típusokat. A rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szereket választhatjuk, ha a vegyszeres védekezés mellett döntünk.

– Nincs tumultus az almafeldolgozók előtt, de még nincs is itt a dömping ideje. A vásárosnaményi üzem igazgatója ezen az őszön nem is számít sokaságra, mert kevesebb lesz a termés, mint tavaly. Ezzel együtt a lengyel alma megjelenése várható a hazai boltokban, mert ott több mint 4,5 millió tonna termett.

– Bemutatunk egy fiatal, kétgyermekes édesanyát, aki családjával nemcsak vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket termeszt, de a megtermelt alapanyagokból sok-sok vegán terméket készít, saját recept alapján.

– Évek óta kongatják a vészharangot a makó vöröshagyma és fokhagyma felett, azonban a valóság nem ennyire egyszerű, hiszen bár csökkent a termőterület és nem a hagyományos fajtákat termesztik, azért van még vörös-és fokhagyma az egykor valóban szebb időket látott makói termőtájon. Makón az elmúlt hétvégén meg is rendezték a Hagymafesztivált, ahol természetesen hagymát ettek hagymával.

– Isztambulból hoztak el dobogós helyezéseket a Tehetsz méh többet! program edukációs könyvei. Az immár 47. Apimondia Méhészeti Világkongresszuson azonban nemcsak díjkiosztó volt, a tízezer méhész szakembert és 120 országot megmozgató rendezvényen a mai aktuális problémákról is szó volt. A világdíjakra egyébként az adott ország méhészeti szervezete ajánl terméket, mézet, könyvet is akár. Az elmúlt évtizedre jellemző, hogy többet foglalkozunk a méhekkel, a beporzó rovarokkal és az egészséges életmód jegyében a mézzel is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 15., csütörtök 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább