Napközben: Kié a víz?

A szeptember 14-i adás tartalmából.
 

Kampány ide vagy oda, még mindig ráhajtanak a sínekre figyelmetlenül…Legutóbb hét áldozatot követelt egy Bács-Kiskun megyei ütközés, az autó valószínűleg kellő óvatosság nélkül hajtott be a sorompó nélküli kereszteződésbe. Mire figyeljünk és mik a vonatkozó szabályok? Mit mutatnak a statisztikák? Tervez-e újabb erre figyelmeztető kampányt a MÁV?

Többen halnak meg anorexiában, mint depresszióban, állítják szakemberek egy friss kutatás alapján. Ráadásul a főképp fiatal lányoknál jelentkező testképzavar kialakulásának, romlásának sem tett jót például a karantén időszaka és ezt már azóta a feldolgozott adatok is mutatják, itthon, nagyjából 15%-al nőtt az evészavarosok száma. Mikor és mit vehet észre a szülő, a pedagógus és hogyan lehet hatékonyan segíteni a kamasznak, hogy mielőtt maga mögött hagyja ezt a veszélyt?

Jogi rovat: kié a víz?
Heves megyei állat- és természetvédők azzal vádoltak meg még júliusban egy aldebrői borászatot, hogy a Tarna medréből jogtalanul szivattyúzták ki az utolsó csepp vizet is, amivel ökológiai katasztrófát okoztak a vízfolyás alsó szakaszán. Pedig elmondásuk szerint évtizedek óta érvényes vízkivételi engedéllyel rendelkeznek. Azóta vízügyi hatósági ellenőrzés és rendőrségi nyomozás is indult az ügyben. Eger képviselőtestülete pedig kitiltotta a borászatot Egerből…

Csillagász olimpikonjaink hazatértek
Hazatért a magyar csapat! Véget ért a 15. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia, melyet idén Georgiában rendeztek meg 45 ország, mintegy 250 diákjával. A magyar csapat 1 ezüst és 2 bronz éremmel lett gazdagabb – a dobogósokat várjuk a stúdióba.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 14., szerda 9:05

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább