Hajnal-táj: Gondban vannak az almatermesztők

A szeptember 14-i adás tartalmából.
 

– A Szamos és a Holt-Kraszna partján kissé félre eső helyen éli minden napjait egy hétszáz lelkes település, Olcsva. Eladó lakások nincsenek, de vannak üresen álló ingatlanok. Az a magyarázat, hogy sokan még visszajárnak a faluba. A megélhetést Vásárosnamény és Mátészalka ipara jelenti, valamelyest javítana a helyzeten, ha nem komp, hanem híd ívelne át a Szamoson, lüktetőbb lenne az élet.

– Szerdán reggel a Szarvasi Arborétumba látogatunk, ahol a gyűjtemény alapját az olasz eredetű Bolza család telepítette a 82 hektáros területen. Angol-kerti stílusban 5 féle növénygyűjteményt hoztak létre a parkban. A családfőt mindenki csak Pepi grófnak emlegette, így a köznyelv ma is Pepikertnek hívja a területet.

– Régi források szerint a borsodi Kisgyőrben 1865-ben 219 kataszteri hold szőlőterület volt, ami a filoxéra-vész után a felére csökkent. Így a régi szőlő fajtákat a Tokaj-Hegyaljához hasonlóan a Bükkalján is a gohér, a furmint, a hárslevelű a rizling váltotta fel. A válság elmúltával az új ültetvényekbe sokfelé az ellenállóbb, direkttermő szőlőfajtákat telepítettek: konkordot, delavárit, otellót. Kisgyőrben az idegen embert hamarabb megkínáljak egy pohár borral, mint vízzel – így szól a legenda.

– Immár harmadik alkalommal tartott tagjai részére szőlő szüretet a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete Sopronban. Az esemény célja, hogy kicsit kimozdítsák őket otthonról, élményeket szerezzenek a természetben, egyesületük tagjai segítettek a szüretelésben. Különleges program minden érzékszerve hat, így a tapintás, illatolás, és ízlelés is nagy hatással lehet azokra a vakokra, akik lehetőséget kaptak a Soproni Lions Klubtól.

– Kert a köbön! – ezzel a szlogennel mutatta be kutatásait a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Intézet. Élő szitakötőt simogathattak, botpoloskát úsztathattak, és közben olyan fontos kérdésekről hallhattak előadást-beszélgetést a látogatók, mint például a biológiai sokszínűség értéke. És ha már sokféleség, az évszázados múltú botanikus kertben eközben nagyjából 13ezer növényfajt csodálhattak meg az érdeklődők. A kertet még a nyári aszály sem viselte meg, olyan jó helyen fekszik, hogy folyamatos vízellátása volt. A kutatók célja ezzel a rendezvénnyel az is volt, hogy érthetőbbé, hétköznapibbá tegyék az ökológiával kapcsolatos tudományos kutatásokat, kérdéseket, hiszen mindannyiunkat érintő problémákra igyekeznek választ találni.

– Bozsik József gazda hallgatóink kérdéseire válaszol. Vannak-e ellenálló burgonyafajták? Négy magyar, klímatűrő, ellenálló burgonya fajtát vizsgálnak EU-s fajtakísérletekben, itthon és külföldön, több, mint ötven burgonyafajta között. A cél: a bio burgonya fajták termesztése. A Magyar Nemzeti Fajtajegyzéken 12 keszthelyi nemesítésű burgonya szerepel, amelyek kitűnnek vírus ellenálló képességükkel, betegség ellenálló képességükkel.

– A 35. Bábolnai Gazdamapokon is kiemelt téma volt az idei kukoricatermés. Az aszályos időjárás szinte minden takarmány termési átlagát tönkretette. A szakmai fórumok középpontjában is a lehetséges megoldások álltak, pl. egy olyan saját vészfogatókönyv felállítása, amelyet a Kukorica Kör Egyesület is javasolt a gazdáknak.

– Gondban vannak az almatermesztők, hiszen tavasszal a fagy, nyáron az aszály felezte meg a várható termést. Ezzel együtt még az értékesítés is sok nehézséget hoz, mert Lengyelországban rekordtermés van, és ez lenyomja az árakat. Így nem is lehet csodálkozni azon, hogy a szántóföldi kultúra termesztésén törik a fejüket.

– Idén várhatóan jó ára lesz a tormának. Kevesebben foglalkoztak vele, mint korábban és van kereslet is, de csak az számíthat haszonra, aki egész nyáron öntözött. 2021 óta már meggy és az alma mellett, a tormafelvásárlásról szóló szerződéseket is kötelező írásba foglalni.

– A hazai szükségleteknek csak a fele termett meg az idén burgonyából. Évek óta importtal pótoljuk a hiányzó mennyiséget, de az idén Nyugat-Európában is hiánycikk lesz a burgonya, mindenütt az aszály okolható a minőségi és mennyiségi hiányosságokért.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 14., szerda 5:00

Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább