Hajnal-táj: 20 évvel ezelőtt a mostani dupláját adták egy kiló szőlőért

A szeptember 13-i adás tartalmából.
 

– A disznókkal kapcsolatos szólások eredetére derül fény kedd reggeli adásunkban.

– Állatorvos válaszol hallgatóink kérdéseire. Ehet a macska tojássárgáját?

– Kiszökött rottweiler kutyák támadtak egy asszonyra a kiskunhalasi Alsóvárosban. A hölgy súlyos sérülést szenvedett. A kutyák felelőtlen gazdája ellen rendőrségi és hatósági eljárás is indult. Kevesen tudják, hogy a bűnügyi következmények mellett a fizetendő pénzbírság összege is jelentős lehet most már. Akár több százezer vagy milliós bírságra is büntethetik a tulajdonost.

– Az elmaradott térségekben a bioszféra rezervátum megóvásával alakítottak ki turisztikai célú kerékpáros túraútvonalakat Európa 5 országában. Magyarországon az Ormánság illetve a Drávamente érintett. A főként nyugati turisták számára kiajánlható csomagok úgy hoznak bevételt, hogy közben védik a természetet is

– Két évig vártak rá a bringások, végre elkészült. Az ország egyik legnagyobb pumpapályáját építették meg és adták át a múlt hónap végén Pécsett, a Tüskésréti futókör mellé. A hatvan millió forintból kialakított nyolcszáz négyzetméternyi speciális pályát rengeteg rejtett ugrató és fordító teszi izgalmassá. A pumpapálya amit nem csak bringások használnak nagyon gyorsan népszerűvé vált nem csak a pécsiek körében, hiszen máshonnan is jönnek ide.

– Bozsik József válaszol hallgatóink kérdéseire. Mitől lett „lyukas” az uborka? Ritter József vetőmag kereskedő, mérnök, valamint Lakatos Tamás hobbikertész mondja el tapasztalatait a különböző uborkafajtákról. A lényeg, a fajtaválasztásnak rendkívüli szerepe van. Érdemes a betegségekkel szemben ellenálló, tehát a lisztharmat toleráns és a peronoszpóra toleráns, magyar nemesítésű uborkákat választani.

– Különleges tárlattal találkozhattak a 35. Bábolnai Gazdanapokon résztvevő érdeklődők. A kétszázötven évet felölelő bemutatón a korabeli eszközöktől egészen a drónokig megtalálhatták a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó tárgyakat, amelyek egy részét ki is próbálhatták a részvevők.

– 20 évvel ezelőtt a mostani dupláját adták egy kiló szőlőért. Sokan a termelők közül nem tudnak megélni és felhagynak a termesztéssel. Éppen ezért Termelői Integrált Szervezetek jönnek létre országszerte. A következő szüretkor már ezek képviselik majd a gazdák érdekeit, ők tárgyalnak a felvásárlási árakról .

– Elkészült a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérletének értékelése. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

– Kísérletező kedv és spontán ötletek vezettek oda, hogy Badics Lászlóék pisztáciát szüretelnek a Balaton-felvidéken, Köveskál határában. A szakma kizárta a hazai pisztácia termelés lehetőségét, az ismerősei csóválták a fejüket, mégis belevágott 2012-ben. Ma már 30 ilyen fát nevel, nagyon sok tapasztalatra tett szert az évek folyamán az időjárási körülményeket és a termesztés technológiát illetően. 3 ha-on gazdálkodik, összesen 700 gyümölcsfája van, amelyek mintegy 300 fajt képviselnek, többségük valamilyen datolya szilva, füge és naspolya.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 13., kedd 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább