Kalendárium: Magyarország 365 címmel indult ismét fotópályázat

A szeptember 9-i adás tartalmából.
 

– Aznap nyílik a fővárosi Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának kiállítása, immár 8. alkalommal. A testület kiemelt feladatának tekinti a hazai alkotóművészek támogatását és ösztönzését, így minden tagozat évente két díjat adományoz saját művészeti ága kiemelkedő képviselőjének. A ma nyíló kamaratárlat a tavalyelőtti és tavalyi év ösztöndíjasainak munkáiból válogat.
– Nyáron sem pihentek a zalaegerszegi Griff Bábszínház tagjai, hiszen számos fellépést tartottak országszerte. Részt vettek többi között a júliusi győri Győrkőcfesztiválon, a veszprémi Kabóciádén, de a kapolcsi Mesekertben is előadták a az Ilók, Mihók, és más bolondságok című előadásukat. Nemrég évadnyitó társulati ülést tartottak, ahová Varga Tünde
– Magyarország 365 címmel indult ismét fotópályázat, immár negyedik alkalommal. A jelentkezők feladata, hogy bemutassák Magyarország büszkeségeit, tájakat, természeti kincseket, építészetet, hagyományokat vagy éppen közösségeket. Amatőrök és profik egyaránt jelentkezhetnek, október közepéig.
– Nagyítás promo: Tihanyban az apátság melletti sétányon, festői környezetben, talán a legszebb balatoni panoráma látványával találhatók a híres, helyi tájházak. Az egymás mellett lévő épületek közül, egyik az úgynevezett parasztgazda háza, a másik pedig a halászcéh háza. Utóbbiban tartották régen összejöveteleiket a tihanyi halászok, itt beszélték meg az üzleti és más teendőket. Mindkét házon megfigyelhetők a jellegzetes helyi építkezés jegyei, a szürke bazaltkőből álló falak, közte fehérre meszelt részekkel, s persze nádtetővel. A rendkívül romantikus helyen akár esküvőket is lehet tartani.
Hír:
– Szeptember 16-án minden érdeklődőt várnak a kétnapos 19. Balatonalmádi-Sümeg gyalogos zarándoklatra a hazáért. Tizenkilenc éve minden évben megtartják a zarándoklatot a sümegi főbúcsúra. A cél a sümegi vasárnapi főbúcsú nagymiséje, szeptember 18-án 10 órakor. Napi harminc kilométer gyaloglás vár a résztvevőkre.
– Árnyék Világ – Árvai György Jászai Mari és Lábán Rudolf-díjas látványtervező, képzőművész kiállítása látható mostantól a fővárosban a Klebelsberg Kultúrkúriában. A művész képei monokróm, szabályos következetességgel jönnek létre. Meghatározó az ábrázolt tér üressége, az elmúlás pedig mauzóleummá nemesíti az általa ábrázolt tereket. 1945. augusztus 6-án reggel Hirosima felett felrobbantották a világ első hadviselésben használt atombombáját. Árvai György új képei ennek az örök mementónak állítanak emléket, remélve, hogy ez a pillanat soha nem ismétlődik meg.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – szeptember 9., péntek, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább