Napközben: Mikor és kivel kell ellenőriztetni a kéményünket?

A szeptember 7-i adás tartalmából.
 

– Ne csak a tanszerek, hanem a gyerek szeme is rendben legyen iskolakezdéskor. Iskolakezdés előtt, vagy a tanév elején ajánlott egy szemészeti vizsgálatra elvinni a gyermekünket, így elkerülhetjük az esetleges rossz látásból adódó tanulási nehézségeket. Milyen jelei vannak annak, ha rosszul lát a gyerek? Hogyan hat mindez a teljesítményére? Milyen időközönként érdemes megvizsgáltatni a gyerek látását? Mitől romlik a szemük? A kütyük hogyan hatnak a látásra? Milyen szemüveget válaszunk és hogyan érjük el, hogy megbarátkozzon a szemüveggel?

-A rezsiváltozások miatt sokan próbálnak most fatüzeléses kályhát, kazánt beszerezni vagy régit újra beüzemelni, de az kétséges, lesz-e, aki ellenőrzi, biztonságosak-e ezek a készülékek. A régi kémények rossz állapotban vannak, az újakat pedig sokszor engedély nélkül kezdik használni. Mikor és kivel lehet, kell ellenőriztetni a kéményünket? Hogyan üzemeljük be az adott esetben évtizedek óta nem használ fűtési rendszert? Milyen időközönként hívjunk kéményseprőt?

-A Kék vonal Gyermekkrízis Alapítvány szerint még soha nem volt annyi szuicid gondolattal, általános lehangoltsággal és szorongásokkal megkereső hívásuk, mint 2021-ben. A világban zajló folyamatok nyomot hagynak a gyerekekben is, akik hol járnak, hol nem járnak iskolába, ahol persze szintén történhetnek olyan dolgok, ami miatt szoronghatnak. Hogyan tud a szülő, tanár segíteni a szorongó gyereken? Kinek és milyen jelekre kellene figyelnie? Milyen segítségre van szükségük a gyerekeknek? Mikor kell szakember és mikor lehet elég egy beszélgetés?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 7., szerda 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább