Napközben: Zeneterápia sajátos nevelési igényű gyerekeknek

A szeptember 5-i adás tartalmából.
 

Jótékonyság világnapja
Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre szavazta meg, hogy szeptember 5-e, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napja legyen a jótékonyság világnapja.
Bemutatunk egy példaértékű kezdeményezést: A nagymuzsalyi Cséke Diannában egy súlyos betegség után fogalmazódott meg, hogy kárpátaljai magyar családokon szeretne segíteni. Létrehozta a “Segíts, hogy Segíthessek Kárpátalján” nevű közösségi csoportot.. A felajánlásoknak köszönhetően havi szinten tud rászoruló, idős vagy sok gyermekes családokat segíteni élelmiszerrel, ruhával és tisztítószer csomagokkal is. A mozgalom egyre népszerűbb.

A jövőben egyre inkább számolni kell a porral behurcolt kórokozókkal
Az éghajlatváltozás hatására új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelennek meg, melyek az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. A magasabb porkoncentráció hosszabb távon önmagában is káros. Több, porral „utazó” kórokozóval szemben egyelőre nincs védettségünk.

Akadálymentesen rovat – Zeneterápia sajátos nevelési igényű gyerekeknek
Sajátos nevelési igényű gyerekeket tanít dobolni Gál Dániel, aki maga is hiperaktív gyerekként nőtt fel. A fiatal dobtanár nem egyszer tapasztalta, hogy a dobolás nemcsak a léleknek tesz jót, hanem fejlesztő hatással is bír a gyerekekre. Nála nemcsak egyszerűen jól érzik magukat a növendékek, hanem azt is megtapasztalhatják, hogy a dobolás a ritmus és a kéz-láb mozgások fejlesztő hatása révén a nehézségeiken is segít.

A felsőoktatási intézményekben is megkezdődik a tanév, a hétvégén megteltek a kollégiumok.
Az elsős gólyáknak ez nagy lépés, hiszen a legtöbben középiskolás éveiket otthon töltötték, most teszik meg első lépéseiket az önálló élet felé. Vannak, akik csak havonta látogatnak haza, de többségben vannak azok, akik minden hétvégén hazajárnak, majd egy heti étellel, mosott ruhával, egy kis szeretgetéssel feltankolva érkeznek vissza a kollégiumi szobájukba. A mai fiatalok nehezebben válnak le a szüleikről? Egyáltalán hány éves korban, milyen önállóságot várhatunk el gyermekünktől? Illetve milyen a jó szülői magatartás, mikor a csemete kirepülni készül?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 5., hétfő 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább