Felfedező az egészségről: Ételintolerancia

A szeptember 6-i adás tartalmából.
 

Amit eszel, azzá leszel.- mondta már az ókorban Hippokratesz. Az utóbbi évtizedben egyre több olyan kutatási eredmény lát napvilágot, amely alátámasztja ennek a mondatnak az igazságát. Elég csak a bélbaktériumok összetételének szerepére gondolnunk.
Azt, hogy az egészségünk érdekében mit kellene ennünk, talán már mindannyian tudjuk, csakhogy van egy kis gond- Nagyon sokan közülünk – a társadalom tagjainak kb.30 %-ka valójában nem ehet mindig azt, amit szeretne, mert fájni fog a hasa tőle, megváltozik a viselkedése, mint azt az imént hallották, vagy figyelemzavar, krónikus fáradtság, depresszió, hiperaktivitás, izületi panaszok, szívdobogásérzés gyötri. …csak néhány tünet, amelynek hátterében még a családorvos sem rögtön az étrendünkre gondol. Nem véletlenül.

Ha valaki allergiás egy ételre, hamar kiderül, de az ételintolerancia és ételérzékenység tünetei cseppet sem ilyen egyértelműek. A Felfedező mai műsorában erről lesz szó. Okokról, terápiás lehetőségekről és arról is, hogy miért van az, hogy egyszer fáj a hasunk valamitől, egyszer meg nem. Azt is megtudhatják, hogy van-e értelme önhatalmúlag mindenféle probiotikumokat vagy emésztőenzimeket szedni.

Izbéki Ferenc belgyógyász. gasztroenterológus professzort, a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház belgyógyászati osztályának vezetőjét, a téma szakértőjét a bevezető riport kapcsán is arról kérdeztem, hogy milyen módon hat az étel a szervezetünkre főként az idegrendszerünkre és így a viselkedésünkre is.

Megszólalók:
– Izbéki Ferenc belgyógyász. gasztroenterológus professzor, a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház belgyógyászati osztályának vezetője, a téma szakértője
– Lőrincz Tímea, a Szent György Egyetemi Oktatókórház fülorrgégész, allergológus, immunológusa
– Mészárosné Jaskó Enikő, a Szent György Egyetemi Oktatókórház dietetikusa
– Sohonyai Edit és Fodor Ármin érintett betegek

Hallgassa meg!

Felfedező – az egészségről – Kossuth Rádió – szeptember 6., kedd, 14:34

Szerkesztő: Benkő Andrea

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább