Napközben: Fenntarthatóság mint tantárgy

A szeptember 1-i adás tartalmából.
 

Fenntarthatóság mint tantárgy
Új tanév, új tantárgy. Szeptembertől a 9–12 évfolyamosok számára vezetik be, több mint 200 középiskolában, a fenntarthatóság órát. Érettségizni belőle várhatóan 2024-ben lehet először. Belelapozunk a tankönyvbe, amit szakmai csoport állított össze, de évek óta van Ökosuli minősítés (cím), amit az országban néhány intézmény tudhat magáénak. Egy ilyen iskolába is ellátogatunk.

Ünneplő és iskolai ruházat – hiszti, hamar változó méretek és fenntarthatóság
Az évnyitóra már így vagy úgy sikerült ünneplőt keríteni a gyerekre. De jó lesz-e mondjuk még októberben, a karácsonyi hangversenyen vagy a tanév végén, abban a korban, amikor hamar változnak a méretek? Illetve problémás lehet még a kamasz diáksereg, akiknél „Anya, ez nem is divatos!” mondat szinte napi szintű, ám a trendi darabok, olykor sokat mutatnak. Illik-e ez az iskolában vagy az utcán és a fenntarthatóság, hogyan kerül a képbe? Szakértőkkel erről beszélünk.

Turisztikai rovat – Osztálykirándulás – Füvészkert
Molnár Ferenc regénye a Pál utcai fiúk sokaknak nosztalgikus olvasási élmény. Vannak azonban diákok, akiknek igencsak friss ez a történet, hiszen nyáron kellett elolvasni. Budapesten több hely idézi nyomát a Pál utcai fiúknak. A Füvészkertben persze nem csak erről tanulhatnak a gyerekek vagy a felnőttek. Szeptemberben növényes séta és gasztroélmények is lesznek az Urban Jungle szervezésében.

Testtartás gyerekeknél és felnőtteknél
Az iskolakezdéskor számos dologra figyel a szülő. Gondosan kiválasztott szakkörök, zene vagy sport különóra. Ám vannak olyan gyerekek, akiknek gyógytestnevelésre van szüksége. Az ortopédiai problémák egy része megelőzhető a rendszeres sporttal. Mi tesz jót a testnek, milyen egyáltalán egy gyógytestnevelés? Ezekről beszélünk.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 1., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Bartha Bernadett
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább