Hajnal-táj: Sorozatunkban Andocsra látogatunk

Az augusztus 29-i adás tartalmából.
 

– Andocs település Balatonboglártól 25 km fekszik Somogy megyében. A zarándokturizmusáról híres somogyi falu bár a forgalmas utaktól messze, négyszámjegyű utak kereszteződésében fekszik egy szép dimbes-dombos tájban, jól megközelíthető. Ahol jó élni sorozatunkban Andocsra látogatunk.

– Kazinczy Ferencnek egykori széphalmi birtokán egy beruházásnak köszönhetően megújult a kert, melyet az itt található A Magyar Nyelv Múzeuma is kihasznál, hiszen programokkal teszi színessé a 4,5 hektáros területet. Fák, bokrok, madarak és mókusok teszik érdekessé a Sátoraljaújhely-Széphalmi található kertet, ahol olyan növényeket látnak, amely Kazinczy Ferenc idejében még nem volt ott, később telepítették.

– Az iskolakertek hálózata 8. alkalommal rendezte meg éves találkozóját, ezúttal a Veszprém megyei Csabrendeken. Az ország minden részéből csaknem 100 pedagógus vett részt az elméleti és gyakorlati részből álló rendezvényen, olyanok, akiknek az intézményében már működik konyhakert és olyanok is, akik szeretnének ilyet létrehozni. Az Agrártárca által is támogatott országos isk.kert fejlesztési programnak 5 éve 1118 intézmény volt a tagja, azóta további, mintegy 200 iskola, vagy óvoda kerttel bővült.

– Lehet-e metszeni a fákat augusztusban? – kérdezte egy hallgatónk. Augusztusban is lehet metszeni, legfontosabb a ritkító metszés, hogy a korona szép, napfényes legyen, hogy a termőrügyek jól ki tudjanak fejlődni, ilyenkor. A hajtásokat azonban nem szokták most visszavágni, majd csak tavasszal. Metszési tanácsok Bozsik gazda rovatában.

– Majd 10 kilométeren száradt ki az Által- ér, Európa számos országában néznek szembe a rekkenő hőség és a csapadékhiány következményeivel, a súlyos aszály közvetlen környezetünkben is látványos károkat okoz. A Komárom – Esztergom megyei folyó Pusztavám környéki, eredő szakasza teljesen kiszáradt, az általa táplált tavak szintje is csökkent.

– A magyar csemegeszőlő termesztés fellendítése és népszerűsítése érdekében hagyományteremtő céllal tartották meg szombaton az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítást és Versenyt. Az ország minden részéből érkeztek kiállítók és több száz érdeklődő, akik szakmai előadásokat is hallhattak. Többek közt arról, hogy a jelenlegi termőterület tízszeresére lenne szükség, hogy ne import, hanem hazai csemegeszőlővel tudják ellátni a piacot. Ezt különféle pályázati lehetőségek is támogatják.

– Nehéz helyzetben a szilvatermesztők: az idei aszályos időjárás miatt alig van szilva a fán. Panaszkodnak Noszvajon is, ahol sok az őstermelő, akik gyümölcsként vagy lekvárként értékesítik. Nem csak kevés a termés, az is lehullott már. Míg tavaly 65, idén legfeljebb 60 ezer tonna termésre számítanak országszerte.

– A mátészalkai Csizmadia József gyümölcstermesztéssel foglalkozik. A szilváról elmondta, hogy az aszály ellenére elfogadható a mennyiség és a minőség, illetve szerencsére a felhasználás is több lehetőséget kínál a gazdának. Az alma helyzet lesújtó, öt éve várja ő is a jó termést. Az idén megéltek alapján azt tervezi megválik az almaültetvényétől.

– Már augusztus elején arról szóltak a hírek, hogy minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon. A tavalyi gyenge közepes termést 520 ezer tonna volt, az idei évre mindössze csak 350 ezer tonna prognosztizálható. Milyen szilva és almatermés országosan és nemzetközi vonatkozásban.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 28, hétfő 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Balog Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább