Hajnal-táj: A lekvárfőzés és az aszalás hagyománya

Az augusztus 27-i adás tartalmából.
 

– Ismét a vad és halételeké lesz a főszerep a hét végén, Zalaegerszegen, ahol most rendezik meg a Vadpörkölt- és Borfesztivált. Idén az Országos Halfőzőversenynek is a zalai megyeszékhely ad otthont, így a vadpörkölt mellett halas ételek is versenyeznek a többnapos fesztiválon.

– A nyárbúcsúztató Szárszói Nemzetközi Lecsófesztivált idén 14. rendezik meg a szárszói központi strandon.

– Európa szerte megrendezik a Nemzetközi Denevéréjt. A Magyarországon fellelhető 28 denevérfajból 27 megtalálható Eger környékén. A Bükki Nemzeti Park munkatársai a felsőtárkányi tóparton denevérfogó hálókat állítottak fel, hogy befogják a repülő emlősöket, amelyeket így közelebbről is megszemlélhetnek a látogatók.

– A lekvárfőzésnek és az aszalásnak nagy hagyománya van Noszvajon, egészen a középkorig nyúlik vissza. Ma a szilvalekvár illatát lehet érezni minden porta előtt, az udvarokban „faggatják” a gyümölcsöt, és főzik a híres noszvaji szilvalekvárt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 27., szombat 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább