Hajnal-táj: Egyre több gondot okoznak a hódok Tata belterületén

Az augusztus 23-i adás tartalmából.
 

Egyre több gondot okoznak a hódok Tata belterületén. A fák kidöntésével, vízfolyásokra épített gátakkal, ma már nem csak a Fényes források környékén találkozik a lakosság, hanem a közvetlen szomszédságában is. Az önkormányzat idén már a Duna- Ipoly Nemzeti Park munkatársainak segítségét kérte, akik speciális csapdát helyeztek ki. Ezt azonban az első példány befogása után eltulajdonították. Korábban a hódok védettek voltak, a közelmúltban azonban változott a természetvédelmi státuszok, gyéríthetőkké, vadászhatókká váltak a hódok az év bizonyos időszakában.

A tokaji szőlősgazdákat is sújtja az aszály, a nagy szárazság. Szeptember eleje helyett már augusztusban megkezdődik egyes helyeken a szüret. A borászok azt mondják 20-30 százalékkal kevesebb lesz a termés, és még az is félő, hogy az idei évben nem lesz aszú. A többi borvidék sincs könnyű helyzetben: a soproni borvidéken a minőség jobb, de a mennyiség kevesebb. A kánikula és a kevés csapadék miatt korábban kezdődött ott is a szőlőszüret, csakúgy, mint Zalában.

A tavalyihoz képest 15-20 százalékkal drágábban tudják értékesíteni a szőlőt a dél-balatoni gazdák. Ez sem fedezi azonban a plusz költségeket, a rendkívül aszályos idő miatt ráadásul komoly termékkieséssel is számolni kell a Balatonboglári Borvidéken. Az ágazatot sújtó problémák összetettek, ezért a következő évek egyik legfontosabb feladata, hogy csökkentsék a termelők kiszolgáltatottságát.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 23., kedd 5:00

Műsorvezető – szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább