Hajnal-táj: A hónap vége a szőlő növekedéséről, fejlődésről szól

Az augusztus 20-i adás tartalmából.
 

– A hónap vége a szőlő növekedéséről, fejlődésről szól. Régen a csőszök, pásztorok ebben az időszakban kezdték őrizni a termést. Napjainkban elsősorban a kisbirtokos ültetvényeken okoznak komoly károkat a vadak. A Nagykanizsa melletti Förhénczi szőlőhegyen Förhénczi Horváth Gyula néprajzkutató-szőlősgazdával beszélgetett Varga Tünde.

– A Nagyi kedvence és a Huncut Szilva herceg országtorták, valamint a Gulyás kenyér, a Szent István-napi kenyér is megkóstolható a Magyar Ízek Utcájában. Idén 12. alkalommal alakul át a Várkert Bazárnál az utcafront gasztro sétánnyá. Ahol a teljes Kárpát-medencei ízkavalkádból kaphatnak kóstolót. Bartha Bernadett összeállítása.

– Az új kenyér ünnepén megszentelik és megszegik az idei búzából sütött kenyeret. Nagyon sokfélét lehet kapni ma a boltokban, mindenki válogathat. Fehér kenyér, barna kenyér, rozskenyér, kukoricás és sorolhatnánk. BTE arról érdeklődött az ismert pékmestertől, hogy milyen is az igazán jó kenyér.

– Ünnepi interjú Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével.

– A búza és a kenyér az élet, tisztelgés azok előtt a földművesek előtt, akiknek köszönhetjük, hogy az asztalra kerül a mindennapi kenyér, ahogy az imádság is mondja: „A mi mindennapi kenyerünket, add meg nékünk ma!” Ebben az aszállyal terhelt évben, előtérbe kerülnek a szárazságtűrő, magyar nemesítésű gabona fajták, hogy a klímaváltozás se veszélyeztesse a mindennapi kenyerünket.

– Az országellátása élelmiszerrel még ebben a semmihez sem hasonlítható helyzetben is biztosított. Ezért sokat tesznek az agrárium meghatározó személyiségei: kutatók, oktatók, döntéshozók. De előre is kell látni, gondolni, mert ez a szárazás velünk maradhat. Eredményeink, kutatásaink és sikereink adhatják ehhez az erőt. Ezekről is beszélgetünk Gyuricza Csaba rektorral.

– Az Ország Tortája, Az Ország Cukormentes Tortája és a Szent István-napi Kenyér 2022-ben.

– Mórahalom külterületén található az ún. Vér-tanya. A Vér-család építette, ezért ez a neve. Ez az egyetlen régi tanya, amely megmaradt a múlt század elejéről., és a mórahalmi önkormányzat 2 éve vette meg, hogy hagyományos építőanyagokkal felújítsa és megmutassa a feltörekvő generációknak, hogyan, milyen körülmények között laktak őseik.

– Kis ötlet, mégis nagy segítség. Jótékonysági kacsaúsztató versenyt hirdet az Egri Rotary Klub az Eger patakon. Gumikacsákat lehet indítani a versenyen, amely egyben adománygyűjtő akció is: sószobára gyűjtenek a város egyik óvodájának, mert egyre több az asztmás gyerek. A versenyt ma délután rendezik, addig várják a felajánlásokat.

– És mit tud még? sorozat. Egyszer egy elismert bicskakészítő mester így fogalmazott: „Adjatok egy gereblyét, és egy órán belül használható kést csinálok belőle!” Egyszer egy elismert bicskakészítő mester így fogalmazott: „Adjatok egy gereblyét, és egy órán belül használható kést csinálok belőle!” Kést – de nem bicskát! Mert az utóbbi bizony kényes jószág. Több mint tíz elemből állítják össze és ezeknek századmilliméter pontossággal kell illeszkedniük egymáshoz. Ha nem, akkor kotyog, lötyög, a gyűjtők szemében értéktelen. Pedig a gyűjtők akár százezer forintot, sőt többet is megadnak egy-egy jobban sikerült, díszes példányért. Talán két tucat olyan mestert ismerünk, akik művészi szinten készítik a hagyományos, magyar bicskákat. Egyikük a ráckevei Szabadi Győző. Most ő beszél a munkájáról és a feleség-menedzser, Szűcs Melinda.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 20., szombat 5:00

Műsorvezető – szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább