Szombat reggel: Idén is megrendezik az 500 kilométeres Egy vérből vagyunk jótékonysági futást

Az augusztus 20-i adás tartalmából.
 

– A Szent István Bazilikában helyezték el világ magyarságát jelképező aratókoszorút a , a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként. A mérete mellett népművészetileg is egyedi alkotásnak minősülő búzafüzért sok száz éves hagyományokat követve, a legszebb zöld búzakalászokból fonták.

– Világszerte megemlékezést tart a magyarság nemzeti ünnepünk alkalmából így az Amerikában élő magyarok is.(Náray Balázs)
Az egy éve megújult Szent István-termet keresi föl a legtöbb látogató a Budavári Palotában. Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett helyiség a századforduló magyar iparművészetének remeke volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor legjobb magyar művészei és iparosai vettek részt. Ma és vasárnap is rengeteg látogatóra számítanak.

– A Mesterségek Ünnepe idei díszvendége a Koreai Köztársaság. Ottani mesterek mutatják be a távol-keleti ország kézműveshagyományait a budai Várban. A rendezvény a népművészek hagyományos találkozója, amelyet az idén harminchatodik alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

– A mohácsi malommúzeumban található a világ egyetlen még ma is működő taposómalma. Az erdélyi mesterek által épített ókori szerkezettel az ünnepen őrölni is fognak a lisztből pedig kenyeret is sütnek a malom kemencéjében.

– Idén is megrendezik az 500 kilométeres Egy vérből vagyunk jótékonysági futást. A Petőfi Sándor emlékév kapcsán formabontó jótékonysági véradással és adománygyűjtéssel összekötött futás ezúttal kiegészül az erdélyi „Szerelem-ösvény” zarándoklásra alkalmas útvonalának a kijelölésével is.

– A közép-európai diákolimpián is sikeresen szereplő négyfős magyar diákcsapat két tagja egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az Indonéziában a hétfőn zárult Nemzetközi Informatikai Diákolimpián. A középiskolások számára kiírt legrangosabb versenyprogramozási megmérettetésen, kilencven ország több száz versenyzője között kell jól teljesíteniük a fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokban a magyar fiataloknak.

– Bujtor István Filmfesztivál. A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer születésének 80. évfordulója alkalmából nyolcvan filmet vetítenek négy nap alatt Balatonszemesen.

– A legújabb magyar filmeket is láthatja a közönség Zamárdiban a STRAND Fesztiválon, amely minden eddiginél változatosabb programmal zárja a Balatoni nyarat.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – augusztus 20., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább