Kalendárium: Több, mint 20 helyszínen, száznál is több program várja a látogatókat a nemzeti ünnepen

Az augusztus 18-i adás tartalmából.
 

– Több, mint 20 helyszínen, száznál is több program várja a látogatókat a sok helyen már ma elkezdődő nemzeti ünnepen. Budapesten a március 15-e téren rendezik meg többi között 20-án és 21-én a sport hősei című eseményt. Holnap pedig a Mandoki Soulmates ad majd koncertet, de ma Deák Bill Gyula és Nagy Feró is fellép a Tabánban, ahol később többi között az EDDA is zenél majd. Az augusztus 20-i ünnepségek egyik Szent István napi nagykövete Szujó Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.

– Ismét megrendezték augusztus elején a Várban a Budavári Nagykoncert című rendezvényt. Ezúttal jubileumi volt az esemény, hiszen immár 10. alkalommal szórakoztatták az operettet kedvelő közönséget. A nyár operett ünnepének televíziós felvételét augusztus 20-án este 8 óra után, valamint 21-én este fél 10 előtt láthatják a Duna televízióban. Nacsa Olivér főszervező.

– Augusztus 20-a előtt felmerül a kérdés, hogy mi is pontosan Szent István hagyatéka, vajon mi az üzenete a kereszténységnek és államalapító királyunknak ma, 2022-ben? Dr Kovács Zsuzsanna a Fejér megyei Polgárdi református lekésze szerint lelkileg a legfontosabb feladat most a fiatalok megszólítása és megtartása, hiszen ez mind a katolikus, mind pedig a protestáns felekezeteknél gondot jelent, és hathatós megoldásért kiált. Nemrég jelent meg egyébként erről a katolikus felekezet részéről, Ferenc pápa erre vonatkozó felhívása is.

– Ezen a napon 1977. augusztus 18-án, 45 éve hunyt el Déry Tibor Kossuth és Baumgerten-díjas magyar író, költő. Több külföldi akadémia dísztagja, például Berlin, Hamburg, Mainz. Álnevei: Dániel Tibor, Verdes Pál. Déry Tibor jómódú polgári zsidó család gyermekeként Budapesten született. 1913-tól tisztviselőként dolgozott először az erdélyi Galócáson, majd Budapesten. Ezen évek alatt főleg írással foglalkozott. Lia című kisregényével még 1917-ben egy pályázaton keltett feltűnést. Ekkortól 2 éven keresztül számos verse és novellája jelent meg a Nyugatban. Hallgassuk most őt a rádiós archívumból, emlékezzünk rá kérdések nélkül, az Aranyalap egyik régi adásából.

Hírek:

– A tűzijáték története címmel hallhatják Márta Renátó ünnepi műsorát a Kossuth rádióban augusztus 20-án fél 2-kor. A feljegyzések szerint Kínából származik a tűzijáték, Magyarországon pedig először Mátyás király és Beatrix esküvőjén volt ilyen sziporkázó ceremónia.

– A bajor kolostor magyar királynéja – látogatás Boldog Gizella passaui sírjánál – címmel hallhatnak ünnepi műsort augusztus 20-án délután 2 órakor itt a Kossuthon

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – augusztus 18., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás

Olvasson tovább