Kalendárium: Augusztus 20-án rendezik meg a debreceni virágkarnevált

Az augusztus 16-i adás tartalmából.
 

– Augusztus 19-21-ig immár hagyományosan a Budai Várban rendezik meg a 36. Mesterségek Ünnepét. Idén a fókuszban a faművesség lesz, a díszvendég pedig ezúttal Dél-Korea.

– 2019 után idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án. Az ünnepi menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség.

– Ezen a napon, 1928-ban született Juhász Ferenc költő, a Nemzeti Művésze. A kétszeres Kossuth-díjjal kitüntetett és József Attila-díjas magyar költő, szerkesztő, a Digitális Akadémia egyik alapító tagja. Bián született, sváb származású munkáscsaládban.

– Lassan 800 éves lesz a Balaton közelében lévő csodálatos felsőörsi prépostági templom. Az Árpád korban, román stílusban épült templom ritka a Balaton-felvidéken, és védelmi funkciója is volt, ide menekült be a nép ugyanis a tatárok elől.

Hírek:

– Folytatódnak másnap a Tájházi Szerdák a Balatonkenesei Tájházban. Szerdán na nemezelés, kötélverés foglalkozás várja a látogatókat, Miklós Judit vezetővel. Következő héten a záró rendezvényen medálkészítés várja a betérőket, s mint minden alkalommal origami is lesz Teri nénivel.

– Augusztus 20-án reggel fél kilenckor, majd folytatásként este fél 8-kor Szent István templomai címmel hallhatnak ünnepi műsort a Kossuth Rádióban. Az adásban olyan kegyhelyeket mutatunk be, amelyek államalapító királyunk nevét viselik. Ilyen a Borsod megyei Szentistváni temploma is, ott azonban Szent István egyben az egész település névadója is, nemcsak a kegyhely védőszentje.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – augusztus 16., kedd, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: A Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsija az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Videó ajánló

Olvasson tovább