Hajnal-táj: Az alma, körte és egyéb kézi szedést igénylő gyümölcsök betakarítása

Az augusztus 13-i adás tartalmából.
 

– Három héten át tartó régészeti tábor keretében kutatják a jövő régészei a soproni erdő mélyén található Várhely környékét. Számos értékes leletre bukkantak, köztük egy olyan bronz övcsat töredékére, amely az etruszk birodalomhoz köthető.
– Hagyományőrző csapatok táboroznak a hét végén az egri várban, akár tábori lelkésszel, borbéllyal, csiszárral és füvesasszonnyal is találkozhat, aki kíváncsi arra, hogyan élhettek a 16. századi emberek. A török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.
– Az alma, körte és egyéb kézi szedést igénylő gyümölcsök betakarítása nagy gondot okoz a termelőnek, hiszen egyre kevesebb a kétkezi munkás. A napokban Pátyodon mutatták be azt a lengyel betakarító gépsort, ami nagy sikert aratott.
– A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban hagyományteremtő szándékkal megrendezték a Harsányi arató- és szürkemarhanapot. Ősi szakmákat művelőket hívtak meg a programra, például juhászt, aki kolompokat vitt magával vagy kovácsot, aki közönség előtt „puhította” a vasat.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 13., szombat, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább