Hajnal-táj: A sörfőzés legfontosabb alapanyaga a jó víz

Az augusztus 12-i adás tartalmából.
 

Szalai Péter a Zámolyi kézműves sörfőzde tulajdonosa mesél a munkájukról. A sörfőzés legfontosabb alapanyaga a jó víz. Folyamatosan kísérleteznek a különböző ízekkel.

Mátészalkán a Milbó sporthorgász tó igen kedvelt a pecások körében, különösen a kezdőknek nagy segítség az akadály mentes mederfenék, a nyílt víz. Véletlenszerű kirándulásom is azt eredményezte, hogy a tapasztalt, 25 kilós amurt is akasztó horgász, élete első horgászatán részt vevő fiatalemberrel érkezett.

Fogadj örökbe egy közterületet – ezzel a felhívással találkozhattak a miskolciak még a tavasszal. eddig 14.-en jelentkeztek, akik azt vállalták, hogy a város különböző pontján rendben tartják a környezetüket. Általában virágos ládákat fogadtak örökbe. Ez az örökbefogadás nem egy életre szól, csak ez év végéig, amikor felülvizsgálják hogyan működik a program. Akkor lehet hosszabbítani, vagy visszaadni az örökbefogadott területet.

Két éve hírt adtunk egy nem hétköznapi gyógynövény kertről és gyümölcsfa ültetvényről, amelyet a Veszprémhez közeli Bándon hozott létre az önkormányzat. Most ismét ott jártunk, hogy az aszálykárokról érdeklődjünk.

Az aszály megelőzésében fontos szerepe van a talaj vízmegtartó képességének. 5 alkalommal, 5 különböző helyszínen rendezték meg az ‘Alap a Talaj’ nyári roadshow-t a MATE bevonásával. A talajmegőrzést célzó programsorozatra több száz résztvevő jelentkezett, jelezve a mezőgazdasággal foglalkozók növekvő érdeklődését a termőföld védelem iránt.

Az almamoly világa. Zsigó György növényorvos sorozata. Az almafák a világ minden kontinensén megtalálhatóak, Kanadától, Európán és Ázsián keresztül, Ausztráliáig. Az alma gyümölcs egyik legfontosabb rovarkártevője az almamoly, amely szintén mindenhol jelen van a világon. Évente 2-3 nemzedéke is kifejlődik. A 3. nemzedék általában „csonka” nemzedék, de miután a rovarok is hő összegre működnek, így a forróság felgyorsítja a nemzedékek kifejlődését, és még augusztusban is támadnak az almamolyok.

Az elmúlt harminc év – semmihez sem hasonlítható – legnehezebb hét hónapján van túl a mezőgazdaság, bár a gondok tavaly október elején kezdődtek a csapadékhiánnyal. Az őszi árpánál még nem volt akkora a probléma, de a búzánál a 3,8 millió betakarított tonna egy millió tonnával kevesebb, mint az elmúlt három év átlaga. Ez a mennyiség bőven fedezi a hazai szükségleteket.

Bár a szőlő mediterrán növény, mégis megsínyli a csapadékhiányt. Egyre több borvidéken merül fel az ültetvények öntözése. Azonban a csepegtető öntözés igen drága, a gazdák nem tudják kiépíteni önerőből. Az egri Eszterházy Károly Egyetem összegyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, hogy segítse a termelőket.

A tőkéken lévő fürtök védelmét fontosnak tartják a Sopron környéki borászok is, akik – más borvidékekhez hasonlóan – dolgos napok elé néznek. A borászok dolgát megnehezítette az idei aszályos időjárás, ennek ellenére gyönyörű termésre számítanak. Hamarosan az Irsai Olivér fajtával kezdődik az idei szüret.

Füredi Borhetek. Beszámoló a balatonfüredi rendezvényről, valamint a várható szüreti kilátásokról.

Idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak. A Kárpát-medence magyar gazdái által felajánlott búza ünnepélyes összeöntésére Hajdúnánáson került sor. A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye, a határon túli térségek és a diaszpórában élő magyarok is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát. Ezzel nem ért véget az esemény, a továbbikban is vannak felajánlások.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 12., péntek, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább