Kalendárium: Tihanynak örök helye van a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatában

Az augusztus 11-i adás tartalmából.
 

– Európában az „Isten ostora” névvel illették. Azonban Priszkosz rétor diplomata és történetíró, azt írta. Attila latinosan műveltségű, karizmatikus diplomata; éles eszű, megfontolt uralkodó volt. E mitikus hős története Verdi képzeletét is megragadta. Attila című operáját a világon mindenütt játsszák. Az előadás ősbemutatója 1846. március 17-én volt a velencei La Fenice operaházban. Magyarországon épp a Margitszigeten mutatták be először, 1972-ben, majd 2004-ben is. A legendás mű, most, közel 20 évvel később, nem csak új, fantasztikus szereposztással, hanem világszerte egyedülállónak számító, animációs filmes hatással, grandiózus LED-díszlettel elevenedik meg a Margitszigeten.

– A Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként a Fesztivál életében először kerül színpadra a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago. A mű népszerűségét a jazz, a revü és az amerikai showbiznisz legjobb hagyományait ötvöző zenéjén kívül elévülhetetlen aktualitású témájának is köszönheti. Barnák László főigazgatóval készült Beslin Anita interjúja.

– Az M4-es autóút építését megelőző ásatások során egy szarmata település nyomait fedezték fel a Szolnoki Damjanich János Múzeum régészei. A Krisztus utáni II. és III. századi szarmaták eszközei és csontmaradványok kerültek elő, valamint egy kézzel formált nagy méretű tárolóedény, de fémtárgyat is találtak, amiket a ruházatok összefogására, csatként használtak a szarmaták.A gazdagnak tetsző leletegyüttesről dr. Mali Péter régészt kérdezte Bakos Csaba.

– A Balaton északi partjának négy településén negyedik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és majd 40 program várja a vizuális művészetek szerelmeseit.

– Tihany olyan rendkívül népszerű falu a Balaton parti települések között, hogy szinte egyértelműen, örök helye van a Veszprém-Balaton 2023 (húsz-huszonhárom) Európa Kulturális Fővárosa, jövőre kezdődő programsorozatában. Elég ha csak a belső tóra, a művésztelepre, az apátságra, a levendulára, az autentikus tájházakra vagy a kilátóra, és természetesen arra a csodálatos panorámára gondolunk, amelyet ez a gyönyörű hely ad nekünk. Petróczi Orsolya Tihany turisztikai menedzserével Felszeghy Csaba beszélgetett, aki elsőként azt kérdezte, kell-e egyáltalán reklám Tihanynak?

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – augusztus 11., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTVA/Molnár-Bernáth László

Olvasson tovább