Hajnal-táj: Hétfőn kezdődik a paradicsomlé árusítása Kecskeméten

Az augusztus 11-i adás tartalmából.
 

Honnan ered a vizsla, vagy kuvasz és komondor szavunk? A puli pl ősi magyar fajta, a szó mégis német eredetű, akárcsak a pumi. Kopó a kap igéből származik: kapó, elkapó, tehát vadász kutya.

Átadták Miskolc tíz elektromos autóbuszát, amelyre 1,5 milliárd forintos támogatást nyert a város. Mindezt 6oo millió forintos önerővel egészítették ki. A buszok a hónap végén állnak munkába.

Terjeszkedik a Veszprém megyei 550 lelkes falu, Küngös infokommunikációs programja, amely egyébként zászlóshajója a környező településeknek. Ezúttal Balatonkenesével közösen, az ottani családsegítő és idősgondozó központtal kezdtek együttműködésbe. Az informatikai lehetőségekkel a gondozók így jóval több információt tudnak megosztani a rászorulókkal. Újdonság a webdoktor szolgáltatás is, amely szintén a világhálón érhető el. Szabó Gergely küngösi polgármesterrel Felszeghy Csaba beszélgetett.

Sírokra, bennük éhen halt gyerekek csontjaira bukkantak a Dobó István Vármúzeum régészei az egykori Gyöngyöspüspöki temploma körül. Évekkel ezelőtt kezdődött a régészeti feltárás Gyöngyösön az egykori Gyöngyöspüspöki falu temploma, az Olajbanfőtt Szent János-templom körül. A szakemberek az évek alatt feltárták a templomot körülvevő kerítésén belüli sírok jelentős részét, illetve kutatják a kerítésen kívüli, honfoglalás korabeli temetkezési helyeket. A falon belül pedig az 1700-as évekre jellemző koporsós sírokat tártak fel, ahonnan még az egyik elhunytnak a csizmapatkója is előkerült.

Rendkívül változatosan feldolgozható, egy igazi szuper élelmiszer, mindezek ellenére kevesen vágnak bele a Som termesztésbe. A piros bogyós gyümölcs a Kaposvár közeli Zselicszentpálon már beérett. Az aszály ellenére jó termés várható, amelyből szörp, lekvár és fagylalt is készül.

Hogyan vessünk „tarlóburgonyát”? Terjed az a tévtanítás, hogy az idén termett burgonyát, most nyáron újra el lehet ültetni, és akkor kihajt, és újra termést hoz. Ez nem felel meg a valóságnak.

Hétfőn kezdődik a paradicsomlé árusítása Kecskeméten, a Zöldségkutató Intézetben, amelynek a hagyománya hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Ha paradicsom, akkor Kecskemét -tartja a mondás. A szezon kilátásairól és a mögöttünk hagyott nehéz időszak következményeiről is kérdezte Laczkó Róbert vezérigazgatót Molnár H. Boglárka.

Jobbágy Dániel beleszületett a szedertermesztésbe. Az ültetvényt még édesapja alakította ki, így a családi vállalkozás már több mint húsz éve működik. A fiatal fiú agrárterületen végzett, így egyértelmű volt, hogy követi apja nyomdokait és folytatja a szedertermesztést. A Zala megyei Becsehely határában található ültetvény egyre nagyobb kihívás elé állítja a fiatal gazdálkodót, így további fejlesztésekben gondolkodik.

Július második felében hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat, augusztus 5-vel pedig lezárultak a pótfelvételik is. Vajon mennyire vonzóak az agrár felsőoktatási képzések a fiatalok számára és milyen újdonságokkal vágnak neki az új tanévnek az mezőgazdasági karok? Az elmúlt hetekben bemutattuk a MATE-t, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát és a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karát. Most a selmeci hagyományokat továbbvivő Soproni Egyetem két nagy múltú karával az Erdőmérnöki valamint a Faipari mérnöki és kreatív ipari karral folytatjuk a sort. Az előbbi az erdőgazdálkodással foglalkozik, az utóbbi a fafeldolgozás különböző szegmenseivel.

Szinte nincs olyan nap, amikor ne lenne téma a hírekben a balatoni ingatlanok ára. A tó partján bátran kitehető a jelképes tábla, hogy megtelt, vagy elkelt. Ennek is köszönhető, hogy a háttér településeken is fellendült a forgalom és sok, jobb sorsra érdemes házba költözött be újra az élet, de megváltozott a falvak arculata is. Mi várható így a szezon végéhez közeledve?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 11., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább