Saját műsorral tért vissza az éterbe Járai Judit

Új világ címmel új külpolitikai magazinműsor indult a Kossuth Rádióban. A nemzetközi sajtót tematizáló eseményeket minden vasárnap Járai Judit külpolitikai újságíró, az MTVA volt amerikai tudósítója járja körül adásról adásra szakértő vendégekkel.
 

Vasárnaponként hangsúlyos szerepet kap a Kossuth Rádió műsorkínálatában a külpolitika. Augusztusban útjára indult az Új világ című műsor, amelynek házigazdája Járai Judit külpolitikai újságíró, aki csaknem 35 éve áll a közmédia szolgálatában. Kezdetben az MTV külpolitikai főszerkesztőségének munkatársaként tevékenykedett, és a többi között olyan műsorok tették ismertté a nevét, mint például a Panoráma. Hat éven keresztül a Magyar Rádió washingtoni tudósítójaként hasznosíthatta külpolitikai ismereteit, így első kézből ismerhettük meg általa az amerikai bel- és külpolitikai híreket. A korábbi években a Harminc perc alatt a föld körül nemzetközi magazin és a Világóra szerkesztő-műsorvezetőjeként volt hallható a Kossuth Rádióban.

Az Új világ adásaiban olyan híreket, eseményeket és azok háttereit ismerhetik meg a hallgatók, amelyek bár fontosak, esetenként mégis rejtve maradnak a sajtóban.

„A Kossuth Rádióban régi hagyománya van a külpolitikai műsoroknak, amelyekből kétfélét ismerünk: a színes híreket bemutató, szórakoztató magazinműsorokat, vagy a szakembereket megszólaltató, kötött, mélyhangvételű riportműsorokat. Az Új világ adásaiban mindkét típus helyet kap, de a legfontosabb, hogy mindig magyar szemmel nézzük a körülöttünk lévő nagyvilágot, amire okvetlenül oda kell, hogy figyeljünk, mivel komoly átalakuláson megy át” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában Járai Judit a Kossuth Rádió új műsorának felelős szerkesztője, műsorvezetője.

A műsor reflektál nemzetközi viszonyok globális átrendeződésére, amely Magyarországra is hatással van: olyan, 1989 óta egyedüli szuperhatalmak látszanak gyengülni, mint az Egyesült Államok és olyan, újonnan felemelkedő hatalmak igényelnek maguknak nagyobb szerepet, mint a BRICS-csoporthoz tartozó országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika –, miközben Európa befolyását és tekintélyét veszíti.

A külpolitikai szakértő azt ígéri, a műsorban minden olyan kérdésre választ adnak majd, ami elgondolkodtatja az embereket. Az első adásokból például kiderül, miért nem kezelik az ukrán sebesülteket a svájci kórházak vagy hogyan lett az egyes- és a kettesszámú szülőből ismét anya és apa Ausztráliában.

Új világ – vasárnap reggelenként, 8:34-től a Kossuth Rádióban!

Olvasson tovább