Napközben: Gyermekkori alvászavar

Az augusztus 10-i adás tartalmából.
 

Gyermekkori alvászavar
Mesélj még! … Szomjas vagyok! … Hadd maradjak még fent! – gyakran hangzanak el ezek a mondatok a gyerekektől esténként. A lefekvés idejét tekintve nyáron a szülők is megengedőbbek, hiszen nem kell másnap óvodába, iskolába menni. Azoknál a gyerekeknél, akik nem alszanak éjszaka legalább 9 órát, depressziós, szorongásos és impulzív viselkedési tünetek léphetnek fel, hívta fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség. Továbbá a babák (nem) alvása rengeteg szülőnek okoz kihívást. Az alvás megtanulása ugyanolyan fontos dolog, mint a mozgásfejlődés. Szakértőinkkel szó lesz a gyermekkori alvászavarokról és hogy mit kell tenni azért egy szülőnek, hogy a gyermekéből jó alvó felnőtt váljon.

Biztonságos fesztiválozás
A fesztiválszezon még javában zajlik. Szerdán indul a Sziget Fesztivál, a következő héten pedig a Strand Fesztivál. Ha kamasz gyermekünk fesztiválozni készül, az még a lazább szülőknek is fejfájást okoz, az aggódósabbaknak kész rémálom. Engedjük a gyereket fesztiválra? Hogyan tudjuk biztonságban, mire készítsük fel? Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek és hogyan előzhetőek meg?

Újfajta internetes csalás terjed, mely a Facebook közösségi oldal Marketplace nevű, ingóságok és egyéb tárgyak értékesítésére szolgáló felületén szedi az áldozatait.
A gyanútlan felhasználók akár fejenként több tízezer forintnyi összegnek is búcsút mondhatnak.
„Ez még megvan?” – jellemzően ezzel indítják az eladónál a beszélgetést. Ha egy termék kelendő, akkor pedig szinte fel sem tűnik, hogy valaki köszönés nélkül máris megvenné az árut. Ráadásul ha gyorsan és könnyedén szeretnénk pénzzé tenni valamit, akkor legkevésbé sem az érdekel bennünket, hogy az illető hány éves, hova valósi, van-e profilképe és hogy milyen iskolát végzett. A csalók pont ezt használják ki…

Egy kutatás szerint Európa és Észak-Amerika lakosságának jó része már nem látja a Tejutat.
Amikor Amerikában áramszünet volt, rögtön telefonáltak a csillagvizsgálókba, még a rendőrségre is, hogy valami furcsaság van az égen. Lassan a csillagos égbolt látványa eltűnik és a gyermekeink pedig úgy nőnek fel, hogy nem ismerik az égbolt szépségeit. Ennek oka a szükségtelen mértékű, fölösleges fénykibocsátás, a fényszennyezés.
Pedig most van miért kémlelni az égboltot. Az előrejelzések szerint a legismertebb csillaghullás, a Perseidák augusztus 11-12-én érik el maximumukat.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – augusztus 10., szerda, 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább