Kalendárium: A Gárdonyi Fesztiválon idén az íróóriás halálának 100. évfordulójára emlékezünk

Az augusztus 8-i adás tartalmából.
 

– Hétfőn kezdődik Egerben a Gárdonyi Fesztivál. Idén az íróóriás halálának 100. évfordulójára emlékezünk, számtalan programmal egész évben. A háromnapos rendezvényen akár Gárdonyi Géza állatmeséi szereplőinek bőrébe is bújhatnak a gyerekek, a Gárdonyi-kuckóban pedig különleges, interaktív játékok idézik meg a művész életművét. A játékok egy része az Egri csillagok hangulatát idézi.

– A Veszprém megyei 1000 éves településen, Litéren a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával, hamarosan folytatódnak a helytörténeti előadások. A rendezvényeket Fekete Tamás, a helység történésze vezeti, és várnak rá kicsiket, nagyokat, de a Veszprém közeli település közeléből is érdeklődőket. Az első ilyen előadás például a középkori lovagkort idézte meg.

– Augusztus 8-án a debreceni Nagytemplom előtti Kossuth téren mutatják be Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi: Mária Evangéliuma című rockoperáját Juronics Tamás rendezésében, Bordás Barbara, György-Rózsa Sándor, Földes Tamás és Novák Péter főszereplésével. Az előadásban – amelynek tavasszal Győrben volt a premierje, utána pedig országjáró körútra indult -, közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa is.

– Egész nyáron várja a látogatókat Révfülöpön a Honismereti állandó gyűjtemény. A kiállítás a Balaton parti helység központjában közvetlenül a tó partján nézhető meg. Ha már Révfülöp, vagyis rév… természetesen a hajózással kezdtük a beszélgetését.

– Este fél 12 után nem sokkal a Rómeó és Júlia látható a Duna televízióban. A műsorban Shakespeare művének, minden idők egyik legszebb szerelmi történetének újraértelmezett feldolgozása látható. A középkorban játszódó történet ezúttal nem Veronában, hanem az olasz Alpok egyik eldugott kis településén játszódik. A moziban a dermesztő hideg és sötétség adja a hátterét Rómeó és Júlia földöntúli szerelmének.

– Este 9 óra után látható az M5 műsorán a Hollywood alkonya – Mullholland drive című film, amely a Mozgókép és Televíziós Alapítvány idősek otthonának mindennapi életét mutatja be. Az ott élő idős színészek, producerek, írók, forgatókönyvírók lakói még itt is dolgoznak, de inkább már csak a saját szórakozásukra készítenek filmeket. A moziban bepillanthatunk az alkotó folyamatokba, a művészek pedig megosztják velünk személyes anekdotáikat.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – augusztus 8., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Gárdonyi Géza író, költő. MTI Fotó: Reprodukció

Videó ajánló

Olvasson tovább