Napközben: Országos kampány indul a „Női szívekért!”

Az augusztus 5-i adás tartalmából.
 

Pályázni lehet azbesztmentesítésre
Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet a lakosságnak. Az azbesztcementet tartalmazó építőanyagok bontáskor veszélyes hulladéknak minősülnek, és az azbesztet az időjárás és a légszennyezés is károsítja; sérülhet a felülete, amely következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak, ezek belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet.

Iskolaőröket toboroz az ORFK.
Jelenleg mintegy félezer köznevelési és szakképzési intézményben alkalmaznak iskolaőrt, jelenlétük javította a pedagógusok és a tanulók biztonságérzetét, számtalan esetben akadályoztak meg diákverekedést, lopást, agresszív szülőket fékeztek meg, segítettek kőrözött személy rendőrkézre adásában, de még ájult gyermeket is részesítettek elsősegély ellátásban. Most további 120 iskolaőrre lenne szükség ősztől, de kik jelentkezhetnek és milyen képzést kell elvégezniük?

Bozsik podcast a kerti tavakról

Országos kampány indul a „Női szívekért!”
A szív- és érrendszeri betegségek több nő halálát okozzák, mint férfiakét, és még a 65 évnél fiatalabbak közül is több mint kétszer annyi nő hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint mellrákban. Az európai FH Europe kezdeményezéshez csatlakozva ötalkalmas szűrési kampányt indított a SZÍVSN Országos Betegegyesület, ahol ezer nőt – akik genetikailag magas koleszterinszinttel élnek – hívnak meg rizikófaktorok, vérnyomás, testsúly, ritmuszavarok és szívelégtelenség jeleinek szűrésére.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – augusztus 5., péntek, 9:05

Szerkesztő: Pilisy Csenge, Gécsek-Tóth Enikő és Füredy Zsolt
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább