Szombat reggel: Öt helyszínen szervezte meg a Kárpát-medencei Vitorlás Táborait a Rákóczi Szövetség

A július 30-i adás tartalmából.
 

Ezen a nyáron öt helyszínen szervezte meg a Kárpát-medencei Vitorlás Táborait a Rákóczi Szövetség. Százötven határon túli fiatalt látnak vendégül a következő hetekben. Az első tábornak a Tihanyi Hajós Egylet volt a házigazdája. Délvidéki palicsi gyermekeket láttak vendégül, majd a programsorozat Orfűn folytatódik, ahol a jövő hét végéig máramarosszigeti és nagybányai diákok tanulhatják meg a vitorlázás alapjait. ( résztvevők, Kollár Lajos MVSZ tiszteletbeli elnöke)
– Zárul a magyar kutatók által vezetett Élő Dunai Limes program. A program célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát nem mint elválasztó, hanem mint összekötő útvonalként erősítse. A hétfőn egy hajóúttal véget érő programban tíz Duna-menti ország húsz partnere vett részt (Kovács Gergő tudományos főmunkatárs)
– Repülőtér éjszakája , a múlt, jelen és jövő találkozása a ferihegyi repülőmúzeumban, szombaton éjszaka. A kutyák imádnak repülni a pókokra vigyázni kell mert törékenyek. Állarok légi szállítása. (Hartyáni Emőke ügyvezető, Kránitz Balázs szóvivő)
Magyar siker a világ legrangosabb gasztronómiai könyvszemléjén, 300 ország és régió könyvei, valamint kiadói versenyeznek az ágazat legnívósabb nemzetközi versenyén. A világ legjobb kiadója mellett egy különdíj is magyar lett. (Széplaki Péter ügyvezető)
Éneklő kutak Kenyában. Hogyan jutnak vízhez a sivatagban élő emberek?(Juhász Árpád)
Megkezdte a felkészülést a PVSK-FÜSZÉRT vízilabda csapata(De Blasio Domenico)
Egyre nagyobb az érdeklődés vályogházak iránt, sokan szeretnék újra felfedezni a szülők, nagyszülők elfeledett örökségét. Őket tanítják meg vályogvetésre a Balatonnál rendezett nyári táborban. Gáspár János vályogfalépítő mester, résztvevők)
Drávacsehin egy másik hagyományos és ugyancsak elfeledett technológiát elevenítettek föl, azzal, hogy szalmabálákból kezdtek el építkezni. A tapasztalatok kedvezőek az épületek passzív házként funkcionálnak.( Németh Tamás építész, Kovács Lajos tulajdonos)
– Szabadidősport
Mamutok maradványaira bukkantak Máriagyűdön egy építkezésen. A tulajdonsok azonnal bejelentést tettek, így megkezdődött a terület feltárása. A leleteket azért tartják érdekesnek a szakemberek, mert jégkorszaki löszös üledékből kerültek elő. ( Vereczkei Klára régész, Szim Róbert tulajdonos , Katona Lajos tudományos főmunkatárs)
Dob Farm, dobos mesterkurzus a Balaton partján, két világhírű külföldi vendéggel.( Markó Ádám, szervező, Derrick Mckenzie, Gulli Briem )
– Elérkezett a döntőhöz a Bárzongorista verseny., melynek célja, , hogy felhívja a figyelmet a bárzongorista szakma kiválóságaira és hogy igényes, színvonalas zenei programot nyújtson a balatoni nyár szerelmeseinek.(Nyári Gyula zongoraművész a Bárzongoristák Egyesületének az elnöke)

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – július 30., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Borítókép: MTI/Bodnár Boglárka

Olvasson tovább