Határok nélkül: Az egész Erdélyt átszelő turistaút, a Via Transilvanica a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában

A július 30-i adás tartalmából.
 

A kolozsvári nemzetközi filmfesztiválon, a TIFF-en mutatták be a Via Transilvanica turistaút Krassó-Szörény megyei részének kiépítéséről szóló filmet. Az egész Erdélyt átszelő gyalogosan, kerékpárral, lóháton; sőt, egyes részein gépkocsin is bejárható turistaút Európában elsőként egy hosszú túrákra szakosodott applikáció része lett. A részletekről Székely Annát, a Via Transilvanicát működtető szervezet ügyvezető igazgatóját kérdezte Szilágyi Szabolcs.
Hosszas előkészületek után sikerült bejegyeztetni a temesvári Értéktár Egyesületet. Az alapító tagok között van politikus, politológus, idegenvezető, illetve a Bánsági Kárpát Egyesület képviselője. Az egyesület céljairól, tervezett tevékenységéről Lehőcz László az egyesület elnökét, Bodó Barnát kérdezte.
Elsősorban továbbképzések szervezése a célja annak az együttműködésnek, amelyet a skanzen egyik igazgatósága kötött a kassai K13-mal. Pacsika Márton kutatási és módszertani szakértője a Szentendrei Szabadtéri Múzeum keretében működő Múzeumi, Oktatási és Módszertani Központnak, amely egyben kiadója az interneten is elérhető Múzeumi Füzeteknek.
Egymást érik a rendezvények Felvidék-szerte. S ezekből nem maradnak ki a múzeumok sem. Nemrégiben fejeződtek be az átépítési munkálatok a mindenki által csak „török háznak” nevezett Szenci Városi Múzeumban, amelynek további újdonsága a tűzoltó-kiállítás. Strešňák Gábor igazgatót Haják Szabó Mária kérdezte.
Út menti kereszteket újít fel, fest át szombatonként önkéntes munkában két temerini szobafestő. Tóth Dénest és Balog Istvánt az úgynevezett Hajdú-kereszt felújítása közben kérdezte Ternovácz István.
A muzslyai iskola egykori diákjai 55 éves osztálytalálkozót tartottak. Jó volt újra együtt lenni, felidézni a múltat, a gyermekkori csínytevéseket, társalogni, nótázni. Az egyik szervezővel beszélgetett Kónya-Kovács Otília.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth Rádió – július 30., szombat, 18:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább