Kalendárium: Kedves ipartörténeti emlékeink a vízimalmok

A július 25-i adás tartalmából.
 

– Javában tart az Agria Nyári Játékok Eger programsorozat, amely még augusztusban is várja a közönséget. Az országos operett és musical fesztivált még sSzínházi szakemberek alapították 1994-ben, hogy az akkor már szünetelő Agria Nyári Játékok rendezvénysorozatát és az ehhez kapcsolódó szabadtéri rendezvényeket újraélesszék. Ekkor alakult meg az Agria Nyári Játékok Szabadtéri Színház is.

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Projekt számos önkéntessel dolgozik, külön oktatással. A nemzetközi önkéntességi program az EKF kezdeményezésére indult még 2021 novemberében. Sokan nem tudják, de az önkéntességhez egy nagyon komoly tanulási folyamat is tartozik. Tervezik, hogy két külföldi önkéntest is fogadnak majd a rangos kulturális intézmény kiállítóhelyein, többi közt irodalmi, képzőművészeti területen, ha sikerül már ősztől.

– Idén 100 éve, hogy felfedezték 1922-ben az Ómagyar Mária-siralom 13. századi nyelvemlékünket. Egyike a legkorábbi nyelvemlékünknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers, a teljes finnugor nyelvcsalád első lírai szöveges maradványa. Még a 13. században íródott egy latin vers átköltéseként, a latin nyelvű Leuveni kódex lapjaira. Száz éve fedezték fel Münchenben, az értékes kódex pedig 1982-ben került a magyar állam tulajdonába.

– Érdekes és mi több: kedves ipartörténeti emlékeink a vízimalmok, amelyek közül kellő felújtás után néhány még ma is működik. Ilyen többi között a csopaki Plul Malom, amely még ma is zakatol a Séd patak partján, kertjében pedig igazi közösségi tér épült látványsütéssel, valamint pénteken szó volt róla műsorunkban, éppen az elmúlt hétvégén, filmvetítésekkel.

Hírek:
– Aznap is megtartják a szokásos hétfői orgonakoncertet Budapesten a lipótvárosi Szent István Bazilikában. A hétfői „Cathedral Organ Concerts” az egyetlen hangversenysorozat a székesegyházban, a világhírű műemlék Angster-orgonát hallhatják a hangversenyek látogatói. Budapest legnagyobb és legszebb hangú koncertorgonáján az előadások a hétfői napokon a megadott időpontokban 17 órakor kezdődnek.

– Hegedűs Endre Kossuth és Liszt Ferenc díjas zongoraművész koncertezik aznap este a fővárosban a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában. Műsoron Chopin és Liszt művek, többi között utóbbi zeneszerző Szerelmi álmok című műve. Az esemény fél 8-kor kezdődik a nagybetűs Belvárosban a Városház utcában, az idei Holdfény estek keretében.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Kalendárium – Kossuth Rádió – július 25., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább