Kalendárium: Augusztus elejére teljesen megújul a veszprémi kulturális Palota

A július 22-i adás tartalmából.

– 2022-ben a Szépművészeti Múzeum európai viszonylatban is jelentős kiállítási programmal várta és várja a látogatóit: a tavasz nagy szenzációja volt a késő középkori németalföldi festő, Hieronymus Bosch szürreális világát bemutató tárlat, ami a múlt héten zárt ( július 17.-én) és a nézők számát tekintve csúcsot is döntött. A hónap elején nyílt Henri Matisse életmű tárlata, október végén pedig egy – már szintén nagyon várt – El Greco kiállítás érkezik Budapestre. Ezek a nagy események természetesen nemzetközi együttműködéssel valósulhatnak meg, az sem ritka ugyanakkor, hogy Magyarország ad kölcsön egy -egy műkincset külföldi közgyűjteményeknek.

– Augusztus elejére teljesen megújul a veszprémi kulturális Palota, a Hangvilla belvárosi épülete saját önerőből és részben az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával. Talán meglepő mindez, hiszen, aki ismeri a régi moziból kialakított üvegépületet, egy ultramodern külsőt és belsőt láthat, de mint minden, ez is megújulásra szorul. A tervek szerint az augusztusi hagyományos Auer Fesztiválra már minden készen áll majd.

– Aznap és másnap is lesz filmvetítés Csopakon a régi Plul Malom kertjében, a Pont Csopak rendezvénysorozat keretében. A csodálatos, régi, működőképes vízimalomban főképp dokumentumfilmeket adnak, de előző hónapban például Spilberg napot tartottak. Májustól szeptemberig, minden hónapban egy hétvégére átalakul szabadtéri mozivá és kulturális központtá a helyszín, a vetítéseket pedig beszélgetések, előadások, borkóstoló, képzőművészeti programok, közös alkotói tevékenységek kísérik. Pontos információkat a Pont Csopak Facebook oldalán lehet találni a szabadtéri mozi kínálatáról.

– A strandkönyvtárak mintájára, pár hete ismét működik Egerben az úgynevezett parkkönyvtár. Az olvasni vágyók az Érsekkert fái alatt a hűsben válogathatnak a könyvek között. A Gutenberg galaxis hanyatlása óta az egyik legjobb módszer, hogy ne a látogató menjen be a könyvtár épületébe, hanem hozzájuk vigyék ki a köteteket, és szabadtéri kölcsönzővé alakuljon át a kulturális intézmény.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – július 22., péntek, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább