Szlovák nemzetiségi műsor – 29. hét

A július 18-24. közötti adások tartalmából.
 

Július 18., hétfő:
– Július 2 – án tartották Szarvason a Magyarországi Szlovákok Napját. A rendezvényen átadták a Pro cultura Slovaca díját. A nemzetközi zsűri úgy döntött, hogy a – 2022. évi Pro Cultura Slovaca-díjat a csemeri Furmička Folklór Egyesületnek ítéli oda a népi kultúrához való hozzájárulásáért, valamint Ondrej Maglovskýnak (Szerbia) a zeneművészethez való hozzájárulásáért.
– A Furmicska Néptánc Egyesület célja a csömöri népviselet még fellelhető darabjainak megvásárlása, rendszerezése és felújításukkal, illetve restaurálásukkal olyan állapotba hozni, hogy megőrizhessük az utókor számára, illetve műsoraink, fellépéseink során rendszeresen bemutathassuk az érdeklődő közönségnek…..
Megszólaló: Szabó Erzsébet, a Furmicska vezetője
– Ondrej Maglovsky a munkájáért számos magas díjat és elismerést kapott. Emellett zeneszerzőként sok szlovák, szerb és ruszin népdal és táncdal szerzője. A Radio Novi Sad zenei szerkesztőjeként dolgozik.
Megszólaló: Maglovsky Ondrej
– O statočnom valachovi c. mese

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Július 19., kedd:
– Beköszönés, műsorismertetés,
– A Magyarországi Szlovákok Napja ünnepségén Szarvason adták át a Pro Cultura Slovaca Nemzetközi Díjat a kiemelkedő kulturális tevékenységért. A szarvasi Samuel Tešedík Múzeum dísztermében hivatalos vendégek voltak jelen Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és természetesen a magyarországi szlovákok köréből.
interjú /Hrubonová/ A Pro Cultura Slovaca oklevelet Vlatko Miksád kapta – a színházművészet és a művészi előadás területén végzett munkájáért. Vlatko Miksád a horvátországi szlovák amatőr színjátszás lelke, de egyben az Ilocké leto /Iloki nyár/ nevű, immár nemzetközi folklórfesztivál alapítója is, amelynek célja őseink gazdag kulturális örökségének megőrzése, és egyúttal tevékenységük bemutatása a szélesebb közönségnek.
Megszólaló: Vlatko Miksad
– Stankovićová-Kriváková is megkapta a Pro Cultura Slovaca emlékdiplomát – a zeneművészi munkaságáért, a hagyományos és modern kultúra szerveinek vezetésében végzett tevékenységéért, valamint az alföldi szlovák művészet és kultúra jó hírének terjesztéséért itthon és külföldön. Mariena Stanković-Kriváková ének- és zenetanárnő Bácspetrócon tevékenykedik, és a helyi zenei élet lelke. Az ő vezényletével a Musica Viva kórus teszi élvezetesebbé a helyi rendezvényeket.
Megszólaló: Mariena Stankovićová-Kriváková
– Studnicka /Forrás/ c. zenei összeállítás a szlovákiai folklórról. Mai téma: a tűz szerepe a népi hagyományokban.

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Július 20., szerda:
Beköszönés, műsorismertetés, hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Hagyományos szlovák aratási bemutató lesz Tőketerebesi kastélyban augusztus 20-án
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin.
Téma: indiai és nepáli utazás, megszólaló: Anna Karolína Doválová (Nagylak)
– Július elején egy héten át adott otthont Nagybánhegyes a szlovák képzőművészeti alkotótábornak, a művészek a település Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának invitálására érkeztek.
Megszólalók:
Paulik Antal ,Zsilák Mária, prof. , Jaroslav Uhel , Rudolf Rabatin, Miroslav Bartoš, Danica Pružincová, Katarína Molnárová, , Eva Wilson, , Eva Grendelová

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Július 21., csütörtök:
– Egy héten át adott otthont Nagybánhegyes a szlovák képzőművészeti alkotótábornak, a művészek a település Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának invitálására érkeztek.
Jaroslav Uhel , szlovák festőművész portréja
Megszólaló: PaedDr.Jaroslav Uhel, Art.D festőművész, Liptovský Mikuláš
– Sorozat- Filmforgatások helyszínei Szlovákiában 3. rész
megszólaló: Lucia Gianitsová Olostiaková- szlovák nyelvi lektor-ELTE, Budapest

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Július 22., péntek:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Aktuális felhívás- a Kétsopronyi szlovákságért díjra lehet jelölni augusztus 3-ig.
– Letelepedési emlékünnepséget tartanak július 24-én vasárnap a Nógrád megyei Sámsonházán. Az ünnepség programjáról beszélgetünk Bajnokné Képes Gyöngyi polgármesterrel
– A napokban vehette át Somogyi Józsefné, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke több évtizedes városvédő munkásságáért a Podmaniczky-díjat a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség 39. Országos Találkozóján és Szakmai Konferenciáján. Podmaniczky-díjat 1982 óta adományoznak mindazon magánszemélyeknek és közösségeknek, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében. Interjú Somogyi Józsefnével
– Ikarov pád –Ikarosz bukása-szlovák rádiójáték- szerző: Vanda Kiselycová

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Július 23., szombat:
– Sorozat- Filmforgatások helyszínei Szlovákiában 4. rész
megszólaló: Lucia Gianitsová Olostiaková- szlovák nyelvi lektor-ELTE, Budapest
– Új világzenei albummal jelentkezett Galda Levente, akit a DAL2021-es évadából is ismerhetünk. A pilisszentkereszti származású énekes, színész, előadóművésszel legújabb dalairól és nyári koncertjeiről beszélgetünk. Megszólaló: Galda Levente
– Riportösszeállítás: Látogatjuk-e a bolhapiacokat, és ha igen, miért? Milyen kincsekre bukkanhatunk egy ilyen helyen? Erről lesz szó a műsor második részében.Megszólalók: Csirik György, Tuska Tünde, Stanislava Spácilová, Tóth István , Laczó Magdolna, Vlasta Lazu, Szpisák Attila-

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Július 24., vasárnap:
– A nagyszülők és idősek világnapját 2021-ben hirdette meg Ferenc pápa és minden év július negyedik vasárnapján tartja a katolikus egyház, közel Szent Joachim és Szent Anna, Jézus „nagyszülei” ünnepéhez. Idén ez július 24-re esik.
„Milyenek voltak, vannak a nagyszüleink”
– Egy különleges kötelék, nagy kincs a jó nagyszülő-unoka kapcsolat (Riport-összeállítás)
Megszólalók: dr. Divicsán Anna , Majerník Piroska, Zelman Ferenc, Zelenyanszki Mária, Szpisák Attila, Lászik Mihály,Anna Franková
– Jaroslav Uhel , szlovák festőművész portréja
Megszólaló: PaedDr.Jaroslav Uhel, Art.D festőművész, Liptovský Mikuláš

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább