Szombat reggel: A Föld lakossága néhány hónapon belül eléri a nyolcmilliárd főt

A július 16-i adás tartalmából.

– A héten az Ormánságban tartotta nyári egyetemét a Károli Gáspár Református Egyetem Benda Kálmán Szakkollégiuma. A hallgatók megismerhették a térség életét, kultúráját a fejlődés további lehetőségeit.
– Az 1931-ben történelmet írt magyar óceánrepülők előtt tisztelegtek pénteken délután Bicske határában az Óceánrepülő Emlékműnél. Kilencvenegy éve július 16-án Endresz György és Magyar Sándor egymotoros gépükkel , miután a repülés történetében tizenötödikként, egyszerre három világrekordot is felállítva, leszállás nélkül átrepülték az Atlanti-óceánt, Bicske közelében szálltak le.
– Nemzetközi hírek. A Föld lakossága néhány hónapon belül eléri a nyolcmilliárd főt.
– Karrier vagy háztartás a nőknél, segítő szerepek a családban a férfiaknál. Vajon mi határozza meg, hol van az egyensúly? Miként reagált erre a társadalom a pandémia idején? Érdekes megállapításokat tartalmaz egy most zárult kutatás.
– Szabadidő: jövő szombaton lesz a Balaton átúszás. Éjszakai futás a Lupa tónál.
– Túrázzunk. Kalandozások a világ legnagyobb nemzeti parkjában Tanzániában.
– A kolumbiai világbajnokságra készül Kovács Ferenc Soma hosszútávfutó. A tizenhét éves sportoló jelenleg a világranglista hatodik helyén áll, több amerikai egyetem is ösztöndíjat ajánlott számára, de inkább itthon marad.
– A PTE csapata képviseli Magyarországot az idei Sárkányhajó VB-n, amit az Egyesült Államokban Saratosaban rendeznek meg jövő hétfőtől. Az egyetemen komoly múltja van a sárákányhajózásnak ennek is köszönhető, hogy az országban a legjobbak közé tartoznak.
– Lezárult a protokoll desszertpályázat, melyre huszonhét nevezés érkezett. A tányérdesszert kategória nyertese egy szombathelyi cukrászda vezetője lett.
– A pályázat célja az volt, hogy olyan tányér és protokoll ajándékként csomagolható desszertek készüljenek, melyek magas szintű állami, diplomáciai alkalmak során kínálhatók és alapvetően magyar alapanyagokból állnak.
– A megújult majki kolostor műemlékegyüttes teljes szépségében, várja mostantól a látogatókat, akik a némasági fogadalmat tett itteni remeték életével is megismerkedhetnek.
– Szombaton tartják Bakonybélen a Faünnepet
– Tizedik alkalommal rendezik meg Zamárdiban a Cirkuszok éjszakáját. A jubileum alkalmából egy rekordkísérlet felállítására is sor kerül.
– Az eddigi legnagyobb szalmabála labirintust készítették el egy kis ormánsági település Drávacsehi lakói, hogy ide csábítsák a nyáron a közeli kedvelt nyaralóhelyekről a turistákat. Miután elkészültek, kiderült, hogy építményük magyar rekordnak számít és rengeteg vendég is jön emiatt a faluba.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – július 16., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább