Kalendárium: A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt

A július 7-i adás tartalmából.
 

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel kapcsolatos nyári sorozatunkban most az egyik Pajta Program nyertest, a káprázatos természeti környezetben lévő Felsőörsöt mutatjuk be. Határában van a Snétberger Központ is, ahol egész nyáron, így most is tart a szokásos zenei tábor gyerekeknek és fiataloknak. Ám sokan nem tudják, de a kis település központjában egy csodálatos, hatalmas, rusztikus középkori templom áll, az úgynevezett prépostági templom, amelynek harangját is hallhatják hamarosan. De van egy, helyi iparművészek által készített, felsőörsi értékeket őrző ládikák mentén lévő meseösvény is, és még számos kincs is a környéken.

-XIII. Martin György néptáncfesztivál Szegeden Az eseményt az 1983-ban elhunyt Martin György emlékére rendezik meg minden évben. A program idén is menettánccal indul: a táncosok a város sétálóutcáján, a Kárász utcán vonulnak végig, igazi fesztiválhangulatot teremtve.

-Salgótarjánban nyílik kiállítás a Nemzeti összetartozás éve 100 évfordulóján. A rendezője a Terror Háza múzeum.

-Egyértelmű, természettudományos vizsgálatok által igazolt genetikai bizonyítékokkal alátámasztható, hogy az ázsiai és európai hunok rokonságban állnak egymással. Az avarokról kijelenthető, hogy tervezett katonai akció keretében érkeztek a Kaganátus területére, majd birodalmuk meggyengülésekor a szkíta-szarmata és hun származású magyar honfoglaló köznép és elit vette birtokba a sztyeppe nyugati védőbástyáját, a Kárpát-medencét. Makoldi Miklós, régészeti igazgató Magyarságkutató Intézet

-Ma kezdődik és vasárnap estig tart az ormánsági Bőköz Fesztivál, Baranya megye négy falujában.

-Az Óbudai Társaskörben a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje lesz 20 órától.
Műsoron Grieg: Holberg szvit Mendelssohn: a-moll vonósnégyes Csajkovszkij: Vonósszerenád

Hallgassa meg!

 
Kalendárium – Kossuth – július 7., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább