Hajnal-táj: Idén is keresik az év legjobb strandételét a Balaton parton

A július 7-i adás tartalmából.
 

Szakmai fórumot tartottak a Geotop-projekt eredményeiről Szilvásváradon. A “Szlovák-magyar határon átnyúló Interreg V-A együttműködési program” keretében bemutatták a Guide@hand elnevezésű túratervező mobilalkalmazást okostelefonra, továbbá a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geoparkról elkészült, különböző kiadványokat: –tanári módszertani tankönyvet és tanulói kézikönyvet.

150 kilométeres az osztrák-magyar túraútvonal, mely a hagyományos bakancsos turizmust helyezi előtérbe. Ausztriában 3 tartományon át halad, magyar oldalon Kőszeg-hegyalja az érintett rész. Az Alpannonia elnevezés projekt keretében információs pontokat és turistaszállást is kialakítottak.

Idén is keresik az év legjobb strandételét a Balaton parton. A Harcsa&Krumpli, a Vízikutya és a Pulled Ponty után újabb kreációk szállnak versenybe a Balatoni Kör által nyolcadik alkalommal meghirdetett versenyen.

Egyedülálló és példa értékű, ami a felzárkózó települések program keretében Tarnabodon történik – jelentette ki Nagy István, agrárminiszter. A siker titka a helyi adottságok, lehetőségek és akarat egymásra találása – fogalmazott. Egy évvel ezelőtt parlagon hagyott földek voltak Tarnabodon, amiket mára zöldséggel ültettek be, és hamarosan ellátják a óvoda, iskola konyháját és a helyi boltban is kapható lesz.

A kicsiny, alig több, mint 200 lelkes gömöri faluban az Aggtelektől nem messze található Trizsben mertek nagyot álmodni. Először Tele kamra ünnepet rendeztek, ahol megismertették a helyi ízeket, lekvárokat, szörpöket, melyeket először a közfoglalkoztatás keretein belül készítették a falubeli asszonyok. Majd létrehoztak egy szociális szövetkezetet, ahol jelenleg 9 embernek adnak munkát. Azonban a trizsieknek vannak további terveik is, szeretnének lekvárjaikat a desszertekbe is beletenni.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 7., csütörtök, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Videó ajánló

Olvasson tovább