×

Hajnal-táj: Gólyákat számláltak az elmúlt hetekben Vas megyében

A július 5-i adás tartalmából.
 

Összefogtak a kóbor macskákért Egerben. A hevesi megyeszékhelyen több ezer macska él az utcán, közülük egy év alatt már csaknem 400-at ivartalanítottak és gazdásítottak. A műtét közben a még alvó cicák fülét nemzetközi szabvány szerint jelölik.

Gólyákat számláltak az elmúlt hetekben Vas megyében. Az idén született fiókák életét a meggyűrűzéssel tudják nyomon követni, hiszen egyéni jelölést kapnak, melyet szerte a világon le tudnak olvasni. Magyarországon csökken a gólyaállomány, de Vas megyében enyhe növekedést tapasztalnak.

Ebben a kánikulában a vadállatok is szenvednek, különösen a síkvidéken, a homokos területeken. A vadászok érzik a helyzet súlyosságát, mesterséges dagonyákat létesítenek és az itatókat feltöltik.

A rovarfehérje nemcsak alternatív megoldás lesz a jövő állati és talán majd az emberi táplálék-előállításában, hanem kikerülhetetlenné fog válni. A fehérjehiány orvoslására tiszta és fenntartható módszer a rovarlárva tenyésztése és lisztté alakítása. Magyarországon, az Agrár és Élettudományi Egyetem égisze alatt (MATE) most két újabb kísérlet mutat szintén ebbe az irányba: szerves hulladékon és gombakomposzton is próbálnak rovart tenyészteni, mindegyiknél meg kell találni azt, amelyik leginkább szereti az adott komposztot. A rovarfehérje az unióban már hivatalosan is lehet állati takarmány, a humán hasznosítással egyelőre még – főképp az elfogadásával – gondok vannak.

Az ország egyik legnagyobb éléstára a Homokhátság, ahol eddig fúrtkutakból öntöztek a gazdálkodók. A kimerülőfélben lévő talajvíz és az elsivatagosodás miatt azonban égető szükség volt arra, hogy megoldják a felszíni vízből történő öntözést. Annál is inkább, mert a Tisza csupán néhány kilométerre van a vízhiányos területektől. Állami támogatással –ha minden a tervek szerint alakul- decemberre megérkezik Mórahalomra az öntözőcsatorna és ezzel együtt a Tisza a vize.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 5., kedd, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább