Napközben: Internetfüggő nagyszülők

A július 4-i adás tartalmából.
 

– Internetfüggő nagyszülők
Gyakran halljuk, hogy a gyerekek túl sokat lógnak a világhálón. De mi a helyzet a nagyszülőkkel? Kutatások szerint az internetfüggőség őket is veszélyezteti. Ráadásul a napi 3-4 óra szörfözés a neten demenciához is vezethet. Miért lesz egy 60-as a közösségi média rabja?
Megszólalók:
Jászberényi József, gerontológus, Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója
Dr. Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus

– Gyermekbántalmazás
Ma már jogszabály mondja ki, hogy a gyerekekkel szembeni erőszak egyetlen formája sem elfogadható. Mégis egy itthoni kutatásban megkérdezettek szerint 10 gyermekből 7-tel kiabálnak otthon, 6 gyereket el is fenekelnek. A bántalmazott gyermekek sokszor maguk is bántalmazó szülővé válnak. Hogyan lehet ezt a láncot megszakítani?
A gyermekbántalmazás a témája a Győri Balett Ne bánts című táncelőadásának, amelyet júniusban új szereposztásban láthatott a közönség a Táncfesztiválon. A társulat a főpróbára 12–18 éves fiatalokat hívott meg, és egyetlen előadás után 32 segítségkérő rajz született, amelyet az előadás helyszínén, egy mélygarázsban ki is állítottak.
Egy negyven éves nő személyes története.
Megszólaló:
Szakács Adrienn, felnőtt- és gyermek krízispszichológus

– Izzadás
Hónaljnál lévő izzadságfolt, átázott cipő, csöpögő tenyér. Van akinél nem kell ehhez kánikula, a fokozott izzadás a mindennapjait megkeseríti. Mi állhat a hiperhidrózis hátterében? Milyen kezelések léteznek? Többször lehetett hallani, hogy az alumíniumot tartalmazó izzadásgátlók mellrákot okozhatnak. Igazolják ezt már kutatások? Érdemes alumíniummentes dezodorra váltani?
Egy magánklinika izzadásambulanciáján járt kollégánk.
Megszólalók:
Dr. Nagy Éva bőrgyógyász
Both Tímea kozmetikus, drog és toxikológiai laboráns, termékfejlesztő

– Akadálymentesen rovat – mozgássérült állatok
Továbbá az állatoknál sem ritkák a mozgásszervi panaszok. Ma már a kutyáknál is alkalmaznak fizioterápiát, sőt kerekeskocsi is segítheti őket. Akadálymentesen rovatunkban most rendhagyóan a mozgáskorlátozott állatokról lesz szó.
Riport: egy kerekesszékes kutyus és gazdija
Megszólaló:
Zaubek Beatrix, a TÜTÜ kutya-kerekeskocsi megálmodója
Biksi Otília, állatorvos, kutya fizioterapeuta

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – július 4., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább