×

Szombat reggel: Aratóünnepséget és kenyérsütő versenyt tartanak szombaton Kunszálláson

A július 2-i adás tartalmából.
 

– Magyarországon ünnepeli fennállásának 25 éves évfordulóját a Kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes.
– Aratóünnepséget és kenyérsütő versenyt tartanak szombaton Kunszálláson kapcsolódva Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz.
– Hagyományos eszközökkel nehéz, évszázados asszonyi munka elevenedik meg szombaton délután a mohácsi Sokac-révben. A Pranje na Dunavu, azaz a Dunai mosás, amikor is a hölgyek – némi férfi segédlettel – veszik sorra a teendőket, az áztatást, a mosópadra helyezett ruhák beszappanozását, majd a vizes anyagokból a mosófa élével a szennyeződés kicsapkodását mindaddig, amíg nem lesz tiszta a víz.
– Nyílt napot tart szombaton a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, bemutatva a védett dunai szigetek élővilágát, és az ország egyetlen Fehér Gólya Múzeumát.
– Világelsőként kezdtek körforgásos gazdálkodásba a gödöllői egyetemen. A termelt biohulladékot és hasznosítható műanyagot komposztálják, ezt pedig visszajuttatják az egyetem tangazdaságaiba, talajjavítóként, de tervezik a fehérjegyártást is.
– Napjaink egyik legnagyobb kihívása a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldenergia-technológiákra való átállás. A probléma kezelését segíti az a magyar szakemberek által kifejlesztett technológia, amelynek segítségével hatékonyabbá, fenntarthatóbbá, nem utolsósorban környezetkímélőbbé válik a termálvizek kezelése.
– Ultra Tisza Tó 130. Hatodik alkalommal rendezik meg a hétvégén a tókerülő versenyt.
– Nemzetközi hírek
– Túrázzunk: ásványok gyűjtése a Balaton környékén
– Megújult a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum. A műemlék rekonstrukciója –másfél milliárd forintos pályázat részeként valósult meg. Mostantól huszonegyedik századi körülmények közt fogadják a turistákat ugyanakkor megkezdődött a Cella Septichora felújítása is.
– A kaszkadőrök Oscar-díjára jelölt Piroch Gábor fél évszázad alatt bejárta az egész világot Budapesttől Hollywoodig, és ma már profi kaszkadőrkoordinátorként és -rendezőként jegyzik. Most megjelent könyvében személyes élményein, valamint hazai és külföldi filmforgatásokon keresztül avatja be az olvasót a kaszkadőr hivatás izgalmas kulisszatitkaiba.
– Szombaton este kezdődik Vácott a Régi Zenei Napok programsorozat. A Filharmónia hazai zenei élet vezetőivel egyedi kurzusokkal és koncertekkel várja a hallgatókat és a régi zenét kedvelő közönséget. Az idei téma a 17-18. századi francia zene.
– „Daliás idők – Ó, azok a 80-as évek „ címmel jelent meg tanulmánykötet a szombathelyi tanárképző főiskolán az évtized közepétől működő Németh László Szakkollégium korai éveiről. A kiadvány velemi bemutatóján elhangzott, hogy az egykori hallgatók és előadók közt találjuk a rendszerváltás nagy alakjait többek közt Orbán Viktort, Áder Jánost, Kövér Lászlót és Németh Zsoltot.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – július 2., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább