Határok nélkül: A háborús helyzet ellenére a Beregszászi Magyar Színház nem adja fel

A július 2-i adás tartalmából.
 

Felszentelték az aranyosszéki Bágyon unitárius templomát – A háborús helyzet ellenére a Beregszászi Magyar Színház nem adja fel: Tündöklő Jeromos augusztusban Gyulán, szeptemberben új produkció otthon – Történelmi séta Nádszegen, Mátyusföld legmagyarabb falujában – Délszlávok Párizsban – Papp Árpád hiánypótló könyvében – Irodalmi triciklitúra Magyarkanizsán

Felújítás után újraszentelték a bágyoni unitárius templomot. Az aranyosszéki település kora Árpád-kori alapokon álló, XIX. századi barokk templomát európai uniós alapokból újították fel. Kolozsvári tudósítónk, Szilágyi Szabolcs is részt vett a hálaadó istentiszteleten.
Bár Kárpátalján a háború és hadiállapot továbbra is küzdelmessé teszi a mindennapokat, így a kulturális szférában tevékenykedők életét is, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház nem adja fel. Számos program, így kulisszajárás, interaktív meseelőadások, filmklubok, sőt színházi fesztiválokon való részvétel jellemzi a társulat idei nyarát. Emellett a Nemzeti Színház is segítő kezet nyújtott a beregszászi társulatnak. Részletek Iváncsik Attilától.

Délszlávok Párizsban. Ez a címe Papp Árpád néprajzkutató, muzeológus hiánypótló könyvének, amely a magyar-délszláv határszakasz 1920-as megrajzolásának krónikáját és dokumentumait tárja az olvasó elé. A kötet temerini bemutatóján készült Ternovácz István riportja.

Nádszeg a Mátyusföld „legmagyarabb” faluja, ahol a lakosság 86 százaléka vallja magát magyarnak. Hogy kevésbé érintették a falut az elmúlt évszázadok viharai, abban szerepet játszott földrajzi fekvése, a helyi gazdák ellenállása és sok egyéb tényező is, ám az első és a második világháború, illetve a kitelepítések nagy veszteséget okoztak a településnek. Ez utóbbi történeteket a napokban megjelent Kettétört életek című könyvében dolgozta fel Bugár Andrea helytörténész. A falu titkairól kérdezte a szerzőt Haják Szabó Mária.

Triciklifesztivál – Irodalom három keréken címmel tartottak nem mindennapi rendezvényt Magyarkanizsán. Az irodalmat, a helytörténetet és a kerékpározást fűzték egybe: irodalmi művekből olvastak az adott helyhez kötődő részleteket, miközben a helyszínekre kerékpárokon jutottak el. Vigi Sára szervezőt és az egyik résztvevőt kérdezte Németh Ernő.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Határok nélkül – Kossuth Rádió – július 2., szombat, 18:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/Vajda János

Videó ajánló

Olvasson tovább