Napközben: Egyre több az allergiás gyermek

A július 1-i adás tartalmából.
 

Egyre több az allergiás gyermek
Az lemúlt évtizedben 50 százalékkal nőtt az allergiás gyermekek száma. Ez egy téves immunválasz, kialakulásának pontos okait még nem ismerjük, de szerepet játszhat a genetikai háttér, az immunrendszer állapota és a környezeti tényezők is.
Milyen tünetek esetén gyanakodjunk, hogy orvoshoz, allergiavizsgálatra kell vinnünk a gyermeket? Miből áll egy ilyen vizsgálat? Mi lehet az oka, hogy egyre több gyermek allergiás? És hogyan védekezhetünk a különböző allergiák ellen, melyek a leggyakoribbak?

Állatvédelmi kódex
Még az alapítókat is meglepte, hogy mennyire sokan tartották fontosnak az elmúlt 9 hónapban az Állatvédelmi Kódex aláírását. Ezt még tavaly ősszel, az állatok világnapján mutatta az Állatorvostudományi Egyetem, az etikai szándéknyilatkozat célja, hogy minél több szervezet elköteleződjön az állatok jóllétének megteremtése érdekében. Mit jelent konkrétan az állatvédelem, milyen a helyzete hazánkban, és mi mindent érdemes még javítani?

Az Év Állatvédő Óvodája és Általános iskolája

Bozsik gazda rovata
Növényvédelem a forróságban: hogyan védjük a kiskertet a kiszáradástól? Ribizli, fekete ribizli a klímaváltozásban

Egészségügyi dolgozók napja
Életeket mentenek, gyógyítanak, támogatnak – nemcsak a testi, de a lelki egészségünkre is odafigyelnek, sokszor magukat sem kímélve. Július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi dolgozók napja. Még 2010 novemberében nyújtott be törvénymódosító javaslatot az Országgyűlésnek Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter, hogy ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánítsák azzal az indoklással, hogy „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”. Melyek a szépségei ennek a hivatásnak, és mennyire népszerű a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth Rádió – július 1., péntek, 9:05

Szerkesztő: Forrai Mária

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább