Napközben: Beszélgetés Bagyó Sándorral, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata vezetőjével

A június 28-i adás tartalmából.
 

– Évről évre ugyanazon okok miatt halnak meg emberek strandolás közben. Bagyó Sándorral, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata vezetőjének segítségével ezekre a helyzetekre hívjuk fel a figyelmet, hátha így csökkenhet a nyári tragédiák száma. Élő telefonos beszélgetés lesz.

– Utazás előtt érdemes ellenőrizni a roaming keretet és az adott országra érvényes szabályokat, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket. Az NMHH munkatársa segíti a hallgatókat eligazodni a legfontosabb tudnivalókban.

– Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó. Élő telefon: Kiss Péter András, a NAV szóvivője.

– A nyári melegben többször kell kivonulniuk a mentőknek rosszul lett személyekhez, azonban nehezíti a gyors ellátást, hogy sok házszám hiányzik, így értékes perceket veszítenek. A Magyar Posta és az OMSZ közös akcióban hívja fel a figyelmet, hogy minden házon szerepeljen a jól látható házszám, mert adott esetben életet menthet.

– Sokakat gyötör fejfájás, ennek is a leggyötrőbb változata a migrén. A Semmelweis egyetem kutatói most új információkat találtak a gyógyítás lehetőségeit vizsgálva, ennek okán beszélgetünk a migrén jelentőségéről, gyógyításáról. Rip: dr. Juhász Gabriella, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi docens (Márta Renátó)
Stúdió: dr. Áfra Judit neurológus főorvos.

– Társasházi rovat

– A segítő szakmák képviselői az elmúlt években hangsúlyosabb szerepet kaptak, sokan önkéntesként dolgoztak, de egyre többen választják hivatásnak is. Azonban a legtöbben a munka közben szembesülnek azokkal a helyzetekkel, hatásokkal, amelyekkel a szakma kiválasztása előtt kellett volna. Ki segíti a segítő szakmák képviselőit, milyen feltételei vannak, hogy valaki ezen a pályán induljon el és hogy segíthet saját magának egy-egy érintett. Egyre fontosabb a tudatos életmód a stresszes szakmák képviselőivel – erről beszélgetünk
Dr. Asztalos Bernadettel, mentálhigiénés szakemberrel, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet egyetemi adjunktusával.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – június 28., kedd, 9:05

Szerkesztő – műsorvezető: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Malvarrosa tengerparti strand a kelet-spanyolországi Valenciában. MTI/EPA/Kai Försterling

Olvasson tovább