×

Szombat reggel: Tűzugrás Szent Iván éjszakján

A június 25-i adás tartalmából.
 

– Magyar Nobel-díjas tudós emlékére nyílik kiállítás Múzeumok Éjszakáján a Postamúzeumban. Dr. Békésy György az emberi hallószerv működésére vonatkozó kutatások jelentős részét, amelyekért Nobel-díjat kapott, Magyarországon végezte az 1930-as években és az 1940-es évek első felében.(Sávoy Tamás muzeológus)

– Osztrák Állami és a Magyar Nemzeti Levéltár megállapodásának eredményeként mostantól online is hozzáférhető a bécsi intézet magyar vonatkozású adatainak jelentős része. Az MNL is gazdag programsorozattal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.(Szabó Csaba főigazgató)

– Esti műsor előzetes

– Szent László-napi Lovagi Tornát rendeznek szombaton éjszaka a Máré-várában. A várat sejtelmes fényekkel, az oda vezető utat több száz fáklyával világítják majd ki. Az elmesélt történetek, a katonák fegyverei és viseletei, a hölgyek kegyeiért vívott párviadalai és annak csatazajai, a parázson járás, a középkori zene és a körtánc időutazásra hívják a látogatókat. (Fekete Benjámin elnök)

-Tűzugrás Szent Iván éjszakján. Az ehhez kapcsolódó hagyományok még ma is élnek.

– Mentális és fizikális felkészültségre, küzdelemre, erőre, akaratra és kitartásra volt szüksége annak a száz tűzoltónak, aki teljesítette a versenypályákat az ”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen.

– A hónap végén zárul az a nagyszabású nemzetközi program, mely a magyarországi német és székely kisebbség eredetét kutatja. Több ezer DNS minta vétele és vizsgálata után számos érdekes eddig nem ismert adathoz jutottak a szakemberek, ezekből pontosan kikövetkeztető, hogy melyik népcsoport mikor és honnan érkezett hozzánk.

-Budapest közlekedési vízióit összegző új időszaki kiállítás látható június 21-től szeptember 30-ig a Közlekedési Múzeumban. A „ Meg nem épült Budapest” című tárlat olyan terveket mutat be, amelyek sohasem valósultak meg. A látogatók megismerhetik a korai metróterveket, a Gellérthegyre való kötöttpályás kapcsolatot és a belvárosi autópálya ötletét.

– Szabadidős ajánlatok

– Hét végén rendezik az 55.Mecsek Rallye–t

– Szolfézs maraton kezdődött pénteken esete az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában. A diákok minimális pihenés mellett 24 órán át szolfézs órákon vesznek részt. Énekelnek, zenélnek, kottáznak.

– Jubileumi koncertet ad ma este Prelude Vegyeskar. A kórust 1950-ben zenekedvelő egyetemisták alapították, a csapat azóta is aktív résztvevője a magyar kórusmozgalomnak, e mellett rendszeresen fellépnek nemzetközi fesztiválokon , kórusversenyeken.

– Túrázzunk: vulkánok megmászása Afrikában

– Nemzetközi hírek

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – június 25., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább