×

Hajnal-táj: Lassan benépesül a Balaton part horgászokkal

A június 24-i adás tartalmából.

– Kevesebb, mint 200 milliméter, helyenként alig 150 mm csapadék hullott az ország keleti felében ebben az évben. Ez meglátszik a gyümölcsösökben is, a meggytermés fele nem éri el a konzervgyári méretet. Összeségében idén sokkal jobb gyümölcsszezon ígérkezik, mint korábban, hiszen a tavaszi fagyok hosszú évek után idén nem tizedelték meg a kerteket, ám az aszályos idő sokat árt a növények fejlődésének.

– Mikóházán, a Pataki-hegy határában csaknem 100 pince található, ezek történelmi védettséget élveznek, bár már nem tartoznak a Tokaji borvidékhez. Jellemző fajta errefelé az otelló és a furmint. A helyiek ugyan már nem a szőlőtermesztésből és borkészítésből élnek, de őrzik a hagyományokat.

– Idén is megrendezik a Veszprém megye határában lévő 800 lelkes kis Balaton közeli falu retró számítástechnikai kiállítását, amely összekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájával. Június 25-én és 26-án hétvégén délelőtt 10-től este 8-ig várják a látogatókat, de, ahogyan Orsovai Sándor főszervező mondja Felszeghy Csabának a tárlat berendezése közepette, senkit nem fognak este kidobni. Összesen 200 retró számítógépet nézhetnek meg a látogatók, és itt nincs gond az interaktivitással, hiszen a gépek nagy részét ki is lehet próbálni.

– Elkezdték a hínárkaszálást a Tisza-tavon. 800 hektáron gyérítik a sulymot. A halak életterének növelése, a horgászható terület bővítése, valamint a víz ökológiájának javítása érdekében kilencedik éve végzi a vízkezelő társaság.

– A Magyar Horgászat Nagyköveteinek IX. Találkozója és Horgászversenye a szegedi Maty-éren. (Este érkezik).

– Lassan benépesül a Balaton part horgászokkal, hiszen a nyári szezonban van a legtöbb pecás a tóparton. S talán a fogások is megszaporodnak, hiszen az idei tavasz, az időjárás miatt, nem igazán kedvezett a horgászoknak.

– Bozsik József válaszol hallgatói kérdésekre – Aktuális növényvédelemi kérdések nyár elején. Európában őshonos az európai cseresznyelégy, de már megjelent az amerikai cseresznyelégy is Európában. Valamennyi légy rajzása jól megfigyelhető a sárga ragacsos lapokkal, csapdákkal. A cseresznyelegyek most is támadnak. A diólégy első támadása július elején várható.

– Megjelent a görögdinnye a szerbiai piacokon, de még nagyon drága. Szomjoltás, hidratálás, és éhségcsillapítás – kívánhatunk-e többet egy gyümölcsnek tartott, de zöldségféleként termesztett növénytől? Nyáron kevés üdítőbb dolog van, mint egy jól behűtött és kellően édes görögdinnye.

– Immár harmadik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Friss Csapat program részeként a Zöldség- és Gyümölcsnapot. A cél változatlan, felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére egészségünk szempontjából, valamint a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai agrárium termékeit.

– Szabolcsban nem tudott megnőni a meggy a fán, erre panaszkodnak a termelők. Egyáltalán nem boldogok, nem tudnak árakat és a meggy apró mérete is sújtja őket.

– A tavaszi fagyok hosszú évek után idén nem tizedelték meg a kerteket, ám az aszályos időben nem tudnak kifejlődni a gyümölcsök. A FruitVeB a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökével, Apáti Ferenccel beszélgetünk a részletekről.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 24., péntek, 5:00

Szerkesztő: Gyarmati Péter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább