×

Határok nélkül: 95 éve született Sütő András

A június 25-i adás tartalmából.
 

Színes témaválasztékkal várja a rádióhallgatókat szombaton a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora.
Egy aranydiplomás pedagógus tapasztalatai a szlovák oktatási reformokról;
Sütő András, az ember – emlékest az író születésének 95. évfordulóján; Háborúban nincs jó búcsú – gondolatok egy díjnyertes dokumentumfilmről; Aranycitera-díjas lett a muzslyai Szalma Árpád.

Sütõ Andrásra sírja a marosvásárhelyi református temetõben (Fotó: MTI Fotó: Boda L. Gergely)

Szlovákiában immár harminc éve egymást érik a meg nem valósuló reformtervek a közoktatásban. De most először fordult elő, hogy a pedagógusok, a szülők és a diákok is javaslatokat tehettek a változtatásra. A napokban tették közzé, hogy összesen 370 javaslat érkezett, és mintegy a felét bele is dolgozták a reformtervezetbe. A várható jövőről és a tervekről az immár aranydiplomás Kalácska József nyugalmazott matematika-fizika szakos tanárral Haják Szabó Mária beszélgetett.

Sütő András, az ember címmel emlékestet tartottak Marosvásárhelyen, az író születésének 95. évfordulója alkalmából. A rendezvényt a Sütő András Baráti Egyesület szervezte, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
A emlékesten – amelyen rokonok, barátok, pályatársak idézték fel Sütő András alakját – jelen volt az író fia is: dr. Sütő András, Veszprémben élő családorvos. Vele beszélgetett Erdei Edit Zsuzsánna.

A Bánsági Magyar Napok keretében élménybeszámolóval egybekötött filmvetítést tartott Keresztes Péter, a Temesvári Televízió magyar adásának szerkesztője. Az ukrán-román határon, a háború elől menekülők helyzetét bemutató – Háborúban nincs jó búcsú című – dokumentumfilmjét az Európai Regionális Televíziók Szövetsége díjazta. Lehőcz László először a címválasztásról kérdezte az alkotót.

A citera – azt mondják – könnyen tanulható hangszer, és akit „elvarázsolt” a hangzása, nagy élvezettel játszik rajta, és mindenféle nótát, dalt igyekszik kicsalogatni belőle. Egy délvidéki, muzslyai fiatal tíz éve szerette meg ezt a pengetős hangszert, és az idén megnyerte az Aranycitera-díjat. Kónya-Kovács Otília beszélgetett a díjazott citerással, Szalma Árpáddal.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth Rádió – június 25., szombat, 22:35

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább