×

Hajnal-táj: Lesz elég hazai görögdinnye a piacon

A június 23-i adás tartalmából.
 

– Lesz elég hazai görögdinnye a piacon, de az ukrán-orosz háború a dinnye fogyasztói árát is befolyásolja. Ukrajna ugyanis jelentős árualapot exportált a térségben, de most keresleti piac alakult ki a háborús konfliktus miatt. Csütörtökön reggel azt is elmondjuk, hogy június végén már megérkeznek az első hazai görögdinnye szállítmányok a kereskedőkhöz, így hamarosan megkóstolhatjuk az idei termést.

– Hangtár – Tömésház.

– Zenthe Nyár címmel három hétig tartó szabadtéri fesztivált tartanak Salgótarjánban, amelyen csaknem 30 programot kínálnak a város Fő terén. Júliustól hat nagyszínpadi előadással és három koncerttel is várják a nézőket. Nógrád megye egyetlen és a térség legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválján több korosztályt szólítanak meg és többféle műfajú produkciók kerülnek színpadra.

– Grafikai kiállítással készül a Keszthelyi Kályhák Háza kiállítótér és műhely a Múzeumok Éjszakájára. A helyszínen meg lehet nézni a szintén nem olyan régen megnyílt szabadtéri tárlatot is, amely a népművészethez kapcsolódva mutatja be a népi kályhák építését. A múzeum azért is különleges, mert egyban fazekas műhely is, tehát amikor más kulturális intézmények szó szerint küzdenek azzal, hogy interaktívak legyenek, itt ez eleve adott.

– Gyüre azon szabolcsi települések közé tartozik, amelynek lakói az 1925-ben elindított Országzászló mozgalomban emlékművet emelt. A talpazata megmaradt a szovjet időkben is, de igyekeztek feledtetni a Trianon fájdalmában épített emlékművet és a szovjet hősök dicsőítésére felhasználni. A helybéliek dicséretére legyen mondva nem engedték, hogy más célt szolgáljon, mint az összetartozást, hogy a magyar katonáknak dicsőségét hirdesse.

– Három részes angol-magyar nyelvű természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült az Európai Egyetemi Szövetség keretein belül a Mecsek-hegység földtanáról a Pécsi Tudományegyetemen. A tizenöt-tizenöt perces epizódok A sorozat kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre is felhívja a figyelmet.

-Bozsik József gazda válaszol a hallgatók kérdéseire – Hallgatónk üzenete alapvetően az „Istenfa” nevű növényre vonatkozott, hiszen bio módon, vegyszerek nélkül használható fel például kedvenceink számára, a vérszívó élősködők elűzésére, csakúgy, mint a levendula a molyok riasztására.

-Fiatal gazda sorozat. 2018-ban az év agrárszakembere lett „Fiatal gazda” kategóriában, majd 2020-ban az év bortermelője. A MAGOSZ Veszprém megyei Ifjú Gazdaköre tagja, Badacsonytomajban található a borászata. A Borbély Családi Pincészet több nemzedék óta szőlővel foglalkozik, így nem meglepő, hogy a leszármazottak folytatják a mesterséget.

– Jelentős erdősítések történtek Hajdú-Bihar megyében az elmúlt hónapokban, összesen 113 hektáron dolgoztak a Nyírerdő munkatársai. Csak Debrecen határban félmillió facsemetét ültettek el.

– Csupán néhány napot kell várni, és megjelenik a hazai termesztésű görögdinnye a piacon. A tényleges dinnyeszezon várhatóan június vége felé kezdődik majd el, akkor fogják betakarítani a szabadföldi görögdinnyét az országban. Így e hónap végén már minden hazai áruházban kapható lesz a mézédes magyar gyümölcs.

– Göcző Mátyást Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnökét kérdezzük a várható szezonról, a hazai piacról, a fogyasztói árakról, az ukrán-orosz konfliktus közvetett hatásairól.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 23., csütrötök, 5:00

Szerkesztő: Gyarmati Péter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább