Felhajtás nélkül ünnepelte Nobel-díját a világhírű tudós

Visszafogott tanulás iránti lelkesedés és időnként tanárai elégedetlensége előzte meg a molekuláris biológia úttörőjének karrierjét, aki 2017-ben két tudóssal egyetemben átvehette a kémiai Nobel-díjat. Richard Henderson a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában idézte fel azt a pillanatot is, amikor pezsgő helyett olcsó habzóborral ünnepelték meg társaival, hogy a világ legrangosabb tudományos díjára jelölték őket a krio-elektronmikroszkópia kifejlesztéséért.

A biokémia forradalmasítója saját bevallása szerint  11 éves koráig egyetlen könyvet sem olvasott el, francia nyelvből megbuktatták és a legtöbb egyetemi vizsgájára mindössze 24 óra alatt készült fel, ami sokszor nem volt elegendő. Richard Henderson skót biofizikus a közszolgálati rádióban kivételesen nemcsak hivatásáról, hanem magánéletéről is beszélt. Felidézte, hogy egyetemistaként tanította az a Peter Higgs professzor, aki elsőként hozta nyilvánosságra a később róla elnevezett Higgs-bozon nevű szubatomi részecske létezését. A szintén Nobel-díjjal elismert elméleti fizikus egy vizsga után elégedetlenségét kifejezve nem rejtette véka alá, hogy többet várt volna Handersontól. Az ebbéli hajtás azonban továbbra sem tartozik az erényei közé, talán ennek tulajdonítható, hogy a tudós zseni máig nem szerzett professzori címet.

A Cambridge-i Egyetem MRC molekuláris biológia laboratóriuma által közreadott kép Richard Henderson brit tudósról az angliai Cambridge-ben 2016. április 18-án (Fotó: MTI/EPA/Cambridge-i Egyetem/MRC)

Richard Henderson nem szereti a különösebb felhajtásokat. A Kossuth Rádió műsorában elmondta, hogy nem tulajdonított túl nagy jelentőséget annak, amikor hívták Stockholmból és közölték vele, hogy Nobel-díjra jelölték.

„Épp egy konferencián tartottam előadást, mikor megszólalt a telefonom, amit azonnal kinyomtam. Néztem a számot, svéd. Majd 10 perc múlva ismét csöng. Szokatlan, hogy az embert ennyire el akarják érni Svédországból, úgyhogy elnézést kértem és kimentem, hogy felvegyem. Mikor véget ért a beszélgetés, gondoltam, csak csendben visszamegyek az előadóba. De kiderült, hogy ezalatt ők is kitalálták, mi zajlik és nem folytatták az előadásokat, hanem követték a közvetítést. Tömérdek e-mailem érkezett, mindenki gratulált. Visszatértem a cambridge-i laboromba és ott ünnepeltünk. Pezsgő helyett proseccóval koccintottunk, mert az olcsóbb” – mesélte a Vasárnapi Újság műsorában a világhírű tudós.

(Fotó: MTI/EPA/Cambridge-i Egyetem/MRC)

Richard Henderson természetesen örömmel tett eleget a legrangosabb tudományos kitüntetéssel együtt járó kötelezettségeknek, de mint mondta, tulajdonképpen nem jelent változást az életében az elismerés. Úgy fogalmazott: Cambridge-ben nem számít szokatlan jelenségnek egy Nobel-díj!

A teljes beszélgetés újrahallgatható a Médiaklikken.

Vasárnapi Újság – minden vasárnap reggel 6 órától, válogatás este 7 órától a Kossuth Rádió műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább