Hajnal-táj: Megindult a Tisza virágzása

A június 19-i adás tartalmából.
 

– Gutorfölde neve mára szinte össze forrt a konyhakertek versenyével. Még közel tíz évvel az akció kezdete után is egyfajta presztízse van annak, hogy kinek szép, rendezett, különleges a kertje. A zalai településen nemcsak a konyhakertek jellemzőek, baromfit is láthat az átutazó. A helyiek nagy része önfenntartó, amely a covid után és az infláció idején még nagyobb hangsúlyt kap.
– Vásárosnamény, a Bereg szíve, de turisztikai szempontból elsősorban a Tisza a vonzerő. Ember és víz örök harca és szimbiózisa jellemzi a vidéket, de a Tisza és mellékfolyói évszázadok óta meghatározzák az itt élők sorsát, egyszerre oltalmazzák, pusztítják, élettel, termékeny árterekkel adományozzák meg őket. A Tisza mellett a Szamos és a Túr a vízi túrázók oázisa, akár egyénileg, barátokkal vagy szervezett túrán is.
– 60 éves a szegedi Szabadság úszóház. Egyes szegedi úszóházak történetét kutató források szerint azonban már a helyi sajtó az 1850-es évek végétől beszámolnak a tiszai fürdőházakról, amelyek a két világháború között élték igazán reneszánszukat. A most 60. születésnapját ünneplő Szabadság úszóháznak is voltak jogelődjei. Vajon-e réges-régi vízi sportolást biztosító intézmény túléli-e a 21. századot?
– A csapadékosabb nyárelő jót tett a Balaton környéki szőlőknek, s bizakodnak az itteni borászok az idei évben, mondta el Dobosi Győző, a Dobosi pincészet vezetője, akit Rikli Ferenc az értékesítési lehetőségekről is kérdezett, annak kapcsán, hogy a Balatoni Kör és a Bahart együttműködési megállapodást kötött, aminek része az is, hogy térségi borok kerülhetnek a hajók vendéglátó helyeinek kínálatába.
– Hogyan őrizzük meg dédszüleink almafajtái az unokáinknak? Dr. Végvári György, egyetemi tanár és Sándor Mária újságíró, hobbikertész. A Tündérkert mozgalom új távlatokat nyitott, és megváltoztatta az emberek gondolkodását azzal, hogy a hagyományos, régi gyümölcsfajták értékeire ráirányította a figyelmet. Ennek a mozgalomnak, ennek a szellemiségnek a meghatározó alakjairól szól ez az összeállítás.
– Homoktövis 2. rész. Mi minden készíthető homoktövisből, hogyan lehet termeszteni és hogyan különböztessük meg az igazit a hamisítványtól?
– A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szeptember 30-október 2. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.
– Néhány napja megindult a Tisza virágzása, egyelőre a folyón kevés kelisz jön föl az esti órákban, nagyobb a kérészek tánca a Maroson. Minden évben sok-sok szemlélője van ennek a csodálatos és a világon egyedülálló természeti jelenségnek, amikor is kikelnek a tiszavirágok és a szemlélődő csak azt látja, hogy megszámlálhatatlanul sok rovar hagyja el a vizet, hogy aztán a párosodás után néhány órával halálát leje a habokban.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 19., szombat, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább